Vil slåss mot bruk av musikk i fengsler

Nine Inch Nail - som torturinstrument. Foto: Scanpix.
Nine Inch Nail - som torturinstrument. Foto: Scanpix.

<pNine Inch Nails’ hardrock dundrer inn gjennom metallgitteret i den lille cellen i Irak og gir fange nummer 2000343 en omgang sonisk rundjuling.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Musikken
Dette er noe av musikken som har vært brukt:
*Enter Sandman, Metallica
*Bodies, Drowning Pool
*Shoot to Thrill, AC/DC
*Hell’s Bells, AC/DC
*I Love You, fra barne-tv-serien «Barney and friends»
*Born in the USA, Bruce Springsteen
*Babylon, David Gray
*White America, Eminem
*Sesame Street”, kjenningsmelodien fra barne-tv-serien av samme navn.
*I tillegg har man brukt sanger av blant annet Aerosmith, Britney Spears, Christina Aguilera, Don McLean, Lil’Kim, Limp Bizkit, Meat Loaf, Rage Against the Machine, Red Hot Chili Peppers og Tupac Shakur.
(Kilde: AP) (©NTB)

«Flekker som blodet på tennene dine. Bit. Tygg», snerrer gruppens vokalist Trent Reznor til lyden av forvrengte gitarakkorder.

Musikkoverfallet pågikk i flere dager, uker og måneder ved det amerikanske militærfengselet i Irak. 20 timer om dagen med AC/DC, Queen og Pantera.

Fangen Donald Vance fra Chicago var ansatt i et irakisk sikkerhetsfirma, men jobbet på oppdrag for det amerikanske militæret. Han forteller til nyhetsbyrået AP at han ikke tilbrakte lang tid i fengsel før han begynte å tenke på å ta livet av seg.

– Jeg hadde verken laken eller dynetrekk. Om jeg hadde hatt det, ville jeg kanskje ha forsøkt å begå selvmord, sier han og forklarer hvordan bruken av høy musikk virker:

– Det fjerner deg på en måte fra deg selv. Du klarer ikke lenger å tenke klart når du er i et slikt miljø.

Musikere klager

Taktikken med å bruke musikk for å bryte ned fanger har vært vanlig i USAs krig mot terror. Det amerikanske forsvaret har systematisk brukt høy musikk mot flere hundre fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo-basen på Cuba.

Generalløytnant Ricardo Sanchez tillot 14. september 2003, mens han var USAs øverstkommanderende i Irak, dette «for å skape frykt, desorientering og et forlenget sjokk over å bli tatt til fange».

Men nå er ikke fangene lenger alene om å klage på behandlingen. Også flere musikere har slått seg sammen for å kreve at det amerikanske forsvaret slutter å bruke sangene deres som våpen.

Stillhet

Denne uken var den verdenskjente gruppen Massive Attack og musikeren Tom Morello, som har spilt sammen med Audioslave og Rage Against the Machine, med da musikerne lanserte sin kampanje.

Blant annet kommer artister som har opplevd at deres musikk er blitt brukt til å bryte ned fanger, til å ha stille minutter på sine konserter, sier Chloe Davies fra den britiske rettshjelpsgruppen Reprive. Gruppen representerer flere titall Guantanamo-fanger og organiserer kampanjen.

Donald Vance, som sier han ble pågrepet for å ha meldt fra om ulovlig våpensalg, var i det minste vant til rock. For mange av fangene som vokste opp i Afghanistan, hvor musikk var forbudt under Taliban-styret på 1990-tallet, ble avhørene deres første møte med de tunge rytmene, som ble spilt på full styrke.

– Mistet forstanden

Opplevelsen var overveldende for mange. Binyam Mohammed, som nå sitter fanget på Guantanamo, sier fanger han satt sammen med i Afghanistan, ble nervøse, skrek og dunket hodet i veggen i ren fortvilelse over musikken.

– Det ble spilt høy musikk, Eminems «Slim Shady» og Dr. Dre, i 20 dager. Jeg måtte høre på musikken uten stans, om igjen og om igjen, forteller Mohammed til sin advokat Clive Stafford Smith.

– CIA bearbeidet folk, meg inkludert, dag og natt i flere måneder før jeg reiste. Mange gikk fra forstanden, sier han.

Musikk blir i dag ikke brukt til å bryte ned fanger på Guantanamo-basen, opplyser en talsmann for militærleiren. Men ifølge FBI var det tidligere vanlig å bruke denne taktikken.

Donald Vance ble løslatt etter 97 dager. To år senere sier han:

– Jeg har det fortsatt veldig stille hjemme. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus