Stadig flere innsatte i USA

Nye tall viser at det sitter 2,3 millioner personer i fengsel i USA. Foto: Scanpix.
Nye tall viser at det sitter 2,3 millioner personer i fengsel i USA. Foto: Scanpix.

<pUSA holder flere bak lås og slå enn noe annet land i verden, og antallet fanger har økt jevnt under president George W. Bush, viser tall fra myndighetene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fersk statistikk fra justisdepartementet i Washington, viser at det satt 2,3 millioner innsatte i amerikanske fengsler ved utgangen av 2007.

For hver 100.000 amerikaner, sitter 756 i fengsel. Det er fem ganger så mange som i Storbritannia og sju ganger så mange som i Canada, i forhold til folketallet.

Det er på høy tid at USA endrer kriminal- og justispolitikken, mener Human Rights Watch.

Fangenasjon

– Disse nye tallene bekrefter at USA fortsatt er verdens ledende fangenasjon, konstaterer lederen for menneskerettsorganisasjonens avdeling i USA, David Fathi.

– Amerikanerne bør stille noen tøffe spørsmål til sine ledere. Hvorfor fengsler USA sju ganger så mange som Canada? Hvordan kan det ha seg at andre land er i stand til å beskytte innbyggerne, selv om de fengsler færre, spør Fathi.

Da George W. Bush overtok som president i 2001, satt det drøyt 1,9 millioner innsatte i amerikanske fengsler. Når han om få uker flytter ut av Det hvite hus har antallet økt med rundt 350.000.

Ved utgangen av 2007 var samtidig 5,1 millioner amerikanere ute på prøve, og dette var en økning på 2,1 prosent fra året før.

Store ulikheter

Svarte menn har 6,5 ganger så høy risiko for å havne bak fengselsmurene som hvite menn i USA, og 2,5 ganger så høy risiko som menn med latinamerikansk bakgrunn, viser statistikken.

Svarte kvinner har tre ganger så høy risiko for å ende i fengsel som sine hvite medsøstre og dobbelt så høy risiko som kvinner med latinamerikansk opphav.

Statistikken viser også store forskjeller fra delstat til delstat. I Louisiana, som topper listen, er andelen innsatte i forhold til folketallet fem ganger så høy som i Maine som ligger nederst på listen.

Krever ny politikk

Human Rights Watch mener at det er på høy tid å fjerne den obligatoriske minimumsstraffen for narkotikaforbrytelser, og i stedet finne alternativ til fengsel for mindre narkotikaforbrytelser og andre forbrytelser der det ikke har vært vold inne i bildet.

Menneskerettsorganisasjonen oppfordrer påtroppende president Barack Obama til å endre justispolitikken.

– Det er på tide å vende bort fra den feilslåtte politikken som har gjort USA til verdens ledende fangevokter, mener David Fathi. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus