Amerikansk politikk på sitt verste

Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det tar før Illinois-guvernør Rod Blagojevich enten trekker seg eller blir kastet. Foto: Scanpix.
Det er bare et spørsmål om hvor lang tid det tar før Illinois-guvernør Rod Blagojevich enten trekker seg eller blir kastet. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er ingen unnskyldning, men Rod Blagojevich er slett ikke den første Illinois-guvernøren som må gå av på grunn av korrupsjon. Det som er nytt, er at en lovende, ny og populær president kan snuble i starten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye president Barack Obama har mange nok kriser å ta fatt på når han overtar som president 20. januar neste år, om ikke han samtidig må bruke tid og ressurser til å bevise at han ikke er en del av den korrupsjonskultur som har preget Illinois-politikken i minst en hel generasjon. Obama kom selv fra politikken i Illinois da han slo igjennom på nasjonalt nivå, og han representerte Illinois inntil han trakk seg etter at han ble valgt til president den 4. november i år.

Blagojevich tilhører den samme politikergenerasjon som Obama, og de utviklet seg samtidig og parallelt i det samme politiske, demokratiske miljø i Illinois. Blagojevich ble tidlig i sin politiske karrière betraktet som en kommende stjerne i det demokratiske politiske. Han var pen å se på, og styrket sitt kandidatur ytterligere da han la seg til en frisyre med en pannelugg som lignet en forvokst Kennedy-lugg. Samtidig viste han alle tegn på å være ærgjerrig. Men hans karriere sakket akterut i forhold til Obama, og det gjort ham bitter på Obama. Blant annet forteller han om den eneste muligheten han mente kunne få til å holde tale på landsmøtet i Denver sist sommer, der Obama ble nominert.

- Jeg kunne kanskje holdt tale i herretoalettet klokka 04 om morgenen, skal han ha sagt. Han var dermed fullstendig klar over at Obama ikke ville ha ham på talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil selge plassen i Senatet.

Obamas plass som en av Illinois’ to senatorer, er i sentrum for korrupsjonsstriden. I henhold til lokal lovgivning, er det guvernøren som skal utnevne en ny senator for resten av terminen dersom en av delstatens plasser i Senatet skulle bli ledig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens guvernør ville utnytte det til sin personlige fordel. Han ønsket å selge senatsplassen til høystbydende og beholde pengene selv. Eller han ville gi senatsplassen til noen som kunne garantere ham eller hans hustru en bedre betalt jobb. Og han var uforsiktig nok til å fortelle om dette i utvetydige ord og utrykk over telefonen, uvitende om at politiet avlyttet samtalen hans.

Rod Blagojevitch visste at han var under etterforskning for mistanke om tidligere tilfeller av korrupsjon, men han kunne ikke ha tenkt på at politiet kunne lytte da han beskrev hvilke muligheter han hadde til å få «solgt» senatsplassen til høystbydende. Det hjalp heller ikke på hans påstander om uskyld og etisk uangripelighet, at han krydret sine setninger med bannord og slibrigheter som amerikanske medier i sin ærbarhet ikke har gjengitt med annet enn et «bleep» hver gang fyordene ble brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferdig som politiker

Guvernør Blagojevich representerer med dette det verste i amerikansk politikk, og han er ferdig som politiker. Nå er det bare spørsmål om hvor lang tid det tar, før han enten trekker seg eller blir kastet ut.

Siden Blagojevich ble arrestert og ført ut av guvernørkontoret i håndjern tirsdag og kort tid senere løslatt mot kausjon, har det reist seg en enstemmig storm av krav om at han må gjøre det som er riktig overfor folket i Illinois, å trekke seg. Obama har sagt det, og viseguvernøren i Illinois har sagt det. I går ba delstatens justisminister Illinois’ høyesterett om å konkludere at guvernøren må trekke seg tilbake fordi han ikke er i stand å tjene befolkningen i Illinois som deres guvernør, og at viseguvernøren må overta. Dette er nå til vurdering i delstatens høyesterett. Dette er en helt spesiell anledning høyesterett har i Illinois, i henhold til delstatens lokale lover. Samtidig er det startet en politisk prosess for å starte riksrett mot ham. Og fredag trakk guvernørens stabssjef seg.

Eller som en av CNNs kommentatorer sa det natt til lørdag: Nå er det sannsynligvis bare tre personer som vil han skal fortsette: Det er han selv, muligens hans hustru og sannsynligvis hans advokat som kan vente seg store inntekter av å føre guvernørens likevel nytteløse forsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hvor mye kontakt har det egentlig vært mellom Illinois-guvernør Rod Blagojevich og påtroppende president Barack Obama? Helt til høyre Chicago-ordfører Richard M. Daley. Foto: Scanpix.Hvor mye kontakt har det egentlig vært mellom Illinois-guvernør Rod Blagojevich og påtroppende president Barack Obama? Helt til høyre Chicago-ordfører Richard M. Daley. Foto: Scanpix.

Det som nå er avgjørende, er at det ikke er noen forbindelse mellom Obama og korrupsjonssituasjonen rundt guvernøren.

Etterforskning for fullt

Lokal- og riksmediene i Chicago er fulle av både politiske analyser og mer gravende faktajournalist, i tillegg til at politiet fortsetter sin etterforskning for fullt. Ennå har ingen rettet pekefingeren mot Obama og antydet at han har vært del av denne eller andre korrupsjonssaker fra den tiden han var lokalpolitiker i Chicago eller representerte Illinois i Senatet.

Men hva med Obamas etter hvert tallrike stab? Har noen av disse i en eller annen hensikt hatt kontakt med guvernør Blagojevich, enten i sammenheng med Obamas senatsplass eller noe annet, og kan velgerne være sikre på at ingen av dem har drøftet forhold som burde tent den røde varsellampen? Hva har de visst? Obama har forsikret at han ikke har hatt kontakt med guvernøren om dette, og han har satt i gang med en grundig undersøkelse blant sine egne medarbeidere om mulige kontaktpunkter mellom Obama-staben og guvernøren. Det er helt naturlig at det har vært flere kontakter mellom dem i løpet av de siste ukene; han er dog delstatens guvernør. Spørsmålet er bare hva innholdet i disse kontaktene har vært.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør republikanerne?

Det er utenkelig at republikanerne skulle la denne anledningen gå fra seg til å trekke Obamas etiske sinnelag i tvil; hvis de tar sjansen på at deres egne Chicago-politikere er renere. Under valgkampen nølte de ikke med å skape mistanke rundt det meste Obama står for. Selv om valgkampen nå er over, vet alle at det er nytt valg om fire år, og hvis noen greier å sette en snubletråd for Obama i startfasen, vil det bli lettere for en republikaner å møte ham når Obama søker gjenvalg i 2012.

Men det som også ville bli konsekvensen da, er at Obama vil få svekket tillit og dermed bli en mindre effektiv president som får større problemer med å løse de presserende problemene som USA og resten av verden er inne i. Det vil kanskje gi republikanerne fordeler ved neste valg. Men hvis de bare har vage mistanker å bygge på, må de vurdere dette opp mot å risikere at presidenten blir så sterkt svekket i sin viktige startfase at USA og resten av verden vil bli skadelidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lite ærefull tradisjon

Dagens guvernør følger en lite ærefull tradisjon av korrupsjon og svindel i betrodde politiske stillinger i Illinois, i tillegg til den politiske og fysiske maktbruken som Chicago er kjent for.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det er nok siste gang innbyggerne i Illinois møter en julehilsen fra Rod R. Blagojevich. Foto: Scanpix.Det er nok siste gang innbyggerne i Illinois møter en julehilsen fra Rod R. Blagojevich. Foto: Scanpix.

Han som var guvernør fram til Blagojevich overtok, George Ryan, sitter ennå i fengsel etter en dom på seks og et halvt år for korrupsjon. Guvernør Dan Walker som hadde makten fra 1973 til 1977 ble dømt til 18 måneders fengsel for banksvindel. Guvernør Otto Kerner som hadde makten fra 1961 til 1968 sonet nær et år i 1973 for korrupsjon og svindel, og guvernør William Stratton som hadde makten fra 1953 til 1961 ble tiltalt for skattesvindel men ble senere ble frikjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daley-tradisjonen

I tillegg til de rene lovbruddene, er Illinois kjent for den hensynsløse maktpolitikken som Chicagos borgermester Richard Daley ble verdensberømt for under studentdemonstrasjonene i 1968. Det gjaldt både for politiets hardhendte behandling av demonstrantene, og borgermester Daleys forsøk på egenrådige styring av demokratenes landsmøte for å få nominert sin favorittkandidat, Hubert Humhrey, som partiets presidentkandidat. Humphrey ble nominert, men han tapte presidentvalget mot Richard Nixon i 1968.

I sin tid kontrollerte og styrte Daley med hard hånd den politiske organisasjon i Chicago, og han ble byens lengst sittende borgermester (fra 1955 til 1976). I 1989 ble neste generasjon Daley borgermester, Richard M. Daley. Hvis han greier å bli sittende til 25. desember 2010, vil han overta etter sin far æren av å være Chicagos lengst sittende borgermester. Det er vanskelig å slå den kontinuiteten Daley-familien har greid å gjennomføre i Chicago.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om dagens borgermester Richard M. Daley er en mer moderat maktpolitiker enn sin far, blir Daley-familien med rette eller urette forbundet med den tøffe politiske tradisjonen Chicago har. Den har sannsynligvis oppstått for å sette politisk makt bak kravet om at myndighetene måtte bryte gangsterveldet i Chicago, symbolisert ved Al Capone og andre ledere av organisert kriminalitet i 1920- og 1930-årenes USA. Capone ble født i Brooklyn i New York i 1899 og begynte sin kriminelle virksomhet der, før han flyttet til Chicago i begynnelsen av 1920-årene. Myndighetene fikk aldri dømt ham for gangster-virksomhet, men i 1931 ble han arrestert for skattesvindel. Dette satte en stopper også for hans mer alvorlige kriminelle virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen enkel karriere

Det er ingen enkel karriere å gå til topps i det politiske miljøet i Chicago. Det er tøffe forhold. Obama har klart det, og han har tatt med seg noen hardhudede medarbeidere i sin personlige stab. Vi ser at det kan være nødvendig.

Samtidig viser Obama alle tegn på å ha holdt seg unna denne type lovbrudd og uetisk virksomhet på sin vei. Nå er det avgjørende at det ikke er noe grums å finne, og at hans organisasjon og han selv beholder både ære og troverdighet slik at han fra dag én har den tilliten og handlekraften han trenger for å skape resultater når han den 20. januar skal gyve løs på Amerikas problemer.