Advarer USAs fiender mot å teste Obama

USA vil fortsette å være dypt engasjert i situasjonen i Midtøsten, sier forsvarsminister Robert Gates, som advarer USAs fiender mot å prøve å utnytte presidentskiftet i landet til å teste supermaktens besluttsomhet. Foto: REUTERS/Scott Olson/Pool / SCANPIX.
USA vil fortsette å være dypt engasjert i situasjonen i Midtøsten, sier forsvarsminister Robert Gates, som advarer USAs fiender mot å prøve å utnytte presidentskiftet i landet til å teste supermaktens besluttsomhet. Foto: REUTERS/Scott Olson/Pool / SCANPIX.

<pUSAs forsvarsminister Robert Gates advarer USAs fiender mot å prøve å utnytte det amerikanske presidentskiftet til å teste supermaktens besluttsomhet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manama (NTB-Reuters-AFP): Gates fortsetter sitt virke i påtroppende president Barack Obamas administrasjon og forsikrer om at overgangstiden allerede er grundig planlagt og vurdert.

- Den som tror at de kommende månedene byr på muligheter til å prøve ut den nye administrasjonen, vil ta smertelig feil, sa Gates i en tale til en regional sikkerhetskonferanse i Bahrain lørdag.

Gates understreker samtidig at USA vil fortsette å være dypt engasjert i situasjonen i Midtøsten.

- Jeg kan forsikre dere om at et skifte av administrasjon ikke endrer våre grunnleggende interesser, særlig i Midtøsten, fremholdt den amerikanske forsvarsministeren på Manama Dialog-konferansen, som arrangeres av den britiske tankesmia International Institute for Strategic Studies (IISS).

Politisk forandring

Gates snakket mye om Iran på konferansen og sa at USA ikke prøver å velte regimet i Teheran, men likevel ønsker å se en endring i den iranske politikken. Sikkerheten i Persiabukta har vært en sentral bekymring for amerikanerne, påpekte han.

- Ingen er ute etter et regimeskifte i Iran. Det vi ønsker, er en forandring i politikken og en forandring i oppførselen.

- Den påtroppende presidenten vet veldig godt om Irans oppførsel og hva Iran har gjort i regionen og fortsatt gjør med tanke på landets våpenprogram, sier Gates.

Redusert støtte

USA har lenge anklaget Teheran for å forsyne irakiske opprørere med våpen, ammunisjon og avanserte sprengladninger, noe Iran bestemt har nektet for å gjøre.

Fredag uttalte Pentagon at Irans støtte til irakiske opprørere er blitt redusert de siste månedene.

- Det er ingen tvil om at Iran for alvor har prøvd å påvirke utviklingen og retningen til Iraks myndigheter og ikke vært en god nabo, mener Gates, som oppfordrer landene i Golf-regionen om å samarbeide med Irak.

- Irak ønsker å være partneren deres. Og gitt situasjonen i Golfen og virkeligheten med Iran, burde dere ønske å være irakernes partner, sier han.

Tilbaketrekking

USA har fått på plass en avtale med Irak som gir de rundt 150.000 amerikanske soldatene i landet frist til juli 2009 med å trekke seg ut av irakiske byer og tettsteder.

Innen 2012 skal de forlate Irak.

Men det kan fortsatt stå amerikanske soldater i irakiske byer etter juni neste år, sa USAs øverstkommanderende i Irak, Ray Odierno, da han lørdag fikk besøk av Gates.

Soldatene vil fungere som støtte for irakiske styrker og ikke som kampstyrker, sa han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus