Norge til EM-finalen!

Marit Breivik, Karoline Dyhre Breivang ( fra venstre), Kari Mette Johansen, Marit Breivik, Tine Kristiansen og Linn-Kristin Riegelhuth under semifinalekampen i håndball-EM mellom Norge og Russland i Skopje lørdag. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX.
Marit Breivik, Karoline Dyhre Breivang ( fra venstre), Kari Mette Johansen, Marit Breivik, Tine Kristiansen og Linn-Kristin Riegelhuth under semifinalekampen i håndball-EM mellom Norge og Russland i Skopje lørdag. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX.

<pNorge knuste russisk motstand og er klar for EM-finalen i håndball.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge dominerte hele kampen og vant til slutt 24-18 i en kamp der Russland aldri utgjorde en reell trussel. Etter strålende spill så langt i mesterskapet var Norge regnet som storfavoritt før kampen mot erkefienden Russland.

Til tross for flere norske angrepsfeil, ble forventningene innfridd.

Norge overfalt Russland med kommandoforsvar foran en knallgod Katrine Lunde Haraldsen. Det stresset russerne nesten til nervesammenbrudd. Etter knappe seks minutter ledet Norge 6-1.

Det første kvarteret var som en tur i skrekkabinettet for de russiske jentene, som kunne notere seg 10 tekniske feil, 10 bomskudd og stillingen 1-7.

Men Norge ble med på angrepskaoset etter hvert, hvor kjempesjanse på kjempesjanse ble misbrukt og kampen lignet en berg- og dalbane. Plutselig var Russland, utrolig nok så svak som den utgaven var, oppe på 5-7.

Heldigvis klarte Norge å gire om igjen, og stillingen ble 2-7 ved pause. Keeper Lunde Haraldsen scoret forøvrig sitt annet landslagsmål fra egen 6-meter på stillingen 10-6.

Utover i 2.-omgangen var det ingen tvil. Norge holdt tett bakover og kontrollerte alt. Men i angrep var det mye rart og høy feilprosent hos mange av de norske jentene.

Det klarte likevel ikke forhindre at Marit Breiviks jenter til slutt vant 24-18. Dermed er det klart for den fjerde mesterskapsfinalen på rad for de norske håndballjentene.

Norge møter Spania i EM-finalen. Det ble klart etter at spanjolene tidligere lørdag slo Tyskland 32-29. Spania har en femteplass fra VM i 2003 som beste plassering i nyere tid.

Norge mest å gå på mot Spania

Spania holdt Norge til 21-21 i åpningskampen forrige uke. Men det er de norske jentene som har mest å gå på fra det oppgjøret. Da skjøt Norge seg helt vekk i perioder. I tillegg var dommerne noen prosent på spaniernes side.

Spanias aggressive og energiske stil vil kunne skape utfordringer. For stressterskelen ligger lavere for EM-Norge enn OL-Norge. Det er kanskje ikke så rart. Sentrale Gro Hammerseng, Else-Marthe Sørlie Lybekk og Katja Nyberg er borte siden Beijing-suksessen.

VM-klar

Likevel, det er så mye krefter igjen i de store norske stjernene at de tåler 45 minutter av en finale. Sitter forsvarsblokken foran en toppet Lunde Haraldsen, får Spania en ubehagelig søndagskveld i Skopje.

Lørdagens seier sendte også Norge til VM i Kina neste år.

Finalen vil gi Marit Breivik hennes 13. medalje siden hun overtok jobben i 1994.

Gull nummer seks er godt innenfor rekkevidde. Bare en keeperkollaps (når skjedde det sist?) hos Norge ser ut til å kunne ødelegge festen.

Norge startet med følgende sju fra start: Katrine Lunde Haraldsen, Linn-Kristin Riegelhuth, Karoline Dyhre Breivang, Marit Malm Frafjord, Tonje Larsen, Kristine Lunde og Kari Mette Johansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus