Fenomenet Twilight

Cathrine og Odas favorittscene er den i enga. - Den markerer et vendepunkt i forholdet deres, mener de og synes scenen ble for kort i filmen. Foto: Hanne L. Kirknes/ABC Nyheter.
Cathrine og Odas favorittscene er den i enga. - Den markerer et vendepunkt i forholdet deres, mener de og synes scenen ble for kort i filmen. Foto: Hanne L. Kirknes/ABC Nyheter.

<pDu har kanskje ikke sett dem ennå. De er vakre, bleke og noen har gylne øyne. Men de er her. Twilightfeberen har for lengst kommet til Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TWILIGHT

Stephanie Meyer har solgt 17 millioner mursteinsromaner om Bella og Edward.

Skrevet av den amerikanske forfatteren Stephenie Meyer. Bøkene er delt inn i fire bind: Twilight / Evighetens kyss (2005), New Moon / Under en ny måne (2006), Eclipse (2007) og Breaking Dawn(2008).

Publisert i USA for Little, Brown and Company. Utgitt av forlaget Atom.

Bøkene har solgt over 50 millioner eksemplarer verden over og er oversatt til mer enn 20 språk.

Det går et sukk gjennom publikum. Det er første gang Edward entrer scenen i «Twilight - Evighetens kyss». Han kjemper med sin egen og andres blodlyst for den klønete, litt spesielle men i hans øyne, vakre Bella, som bare er et menneske. En moderne Romeo og Juliet, mener noen. Hva vår anmelder mener leser du her.

- Vi synes dette er veldig gøy, seier filmsjef Christin Berg ved Oslo Kino om interessen for filmen.

Trodde ikke på Norge

De som sitter på rettighetene synes også dette er gøy. Både Nordisk Film og Gyldendal sier de ble overrasket over at det allerede var en stor fanskare i Norge. De trodde det bare var et amerikansk fenomen.

Også i USA ble de overrasket. Rundt 3.000 tenåringsjenter hadde møtt opp på et kjøpesenter i San Francisco i håp om å få med seg et skribleri fra Robert Pattinson som spiller Edward. Politiet måtte tilkalles, og hele autografseansen ble avlyst fordi man fryktet for skader på den unge fansen, melder IMDb.com.

Arrangørene hadde regnet med et oppmøte på rundt 300.

Tallene er tydelige. Filmen har spilt inn over 1215 millioner bare i USA så langt. Det må være ganske bra inntjening for en film som ikke hadde budsjett på over 260 millioner kroner.

Lest i stykker

Mormonen og husmoren Stephenie Meyer har solgt over 17 millioner i Twilightserien. Det blir mange sider, for disse bøkene er ikke tynne.

Bøkene som nå fiskes opp av vesker og legges på bordet er heller ikke i sin beste stand. Særlig den først boken, «Evighetens kyss», er lest i filler.

- Vi har lest hele serien fire-fem ganger. Vi begynte jo med den norske og så leste vi de tre neste på engelsk, sier Cathrine D. Brevik (16).

- Og så leste vi jo den første på engelsk også da. Og vi fortsetter jo bare å lese. Særlig noen av scenene og kapitlene, sier Oda Berg Dypsund (15).

Utkastet til en femte bok ble lekket på nettet. Da utsatte Stephenie Meyer prosjektet. Foto: Scanpix.Utkastet til en femte bok ble lekket på nettet. Da utsatte Stephenie Meyer prosjektet. Foto: Scanpix.

ABC Nyheter ønsket å ha med et par fans på den første førpremièren, for å prøve å skjønne hva det var som gjorde dette så stort. Vi la ut tre oppfordringer på et forum, en nettside og en facebook-gruppe. I løpet av første døgnet fikk vi over 30 henvendelser, men det endte opp med venninnene Cathrine og Oda.

Se alt om deres opplevelse av filmen i videoen over.

Les hva ABC Nyheters anmelder mener om «Twilight - Evighetens kyss» her.

Og de er fornøyde.

Fans som får stille Robert Pattinson spørsmål, ber han om å bite dem. Foto: Scanpix.Fans som får stille Robert Pattinson spørsmål, ber han om å bite dem. Foto: Scanpix.

- Den beste filmen vi har sett, smiler de begge etterpå.

Gleder seg til effektene kommer

- Hva var den beste scenen?

- Baseballkampen!

- Det var så bra laget, men tordenværet og musikken og alt

- Særlig musikken.

- Da vil dere kanskje kjøpe cd’en når den kommer?

- Ja, absolutt. Med en gang.

- Jeg tror faktisk den allerede er kommet, sier Oda. And so the lion fell in love with the lamb.

- Har den? Da skal jeg kjøpe den.

Og det er den største grunnen til at svømme-venninnene ønsker at feberen skal spre seg til Norge. De vil kjøpe mer effekter. «Twilight» står absolutt på ønskelisten. Da Cathrine var i USA på svømmestevne kjøpte hun seg en t-skjorte, men forteller villig vekk om alle de kule effektene. What a stupid lamb.

- De hadde til og med Twilight-Converse, understreker hun.

- Bit meg

For alle de som tror dette er en kortvarig hype: Cathrine og Oda har vært twilightere i flere år. Stephenie Meyer kom med den første boken i 2005. Og de anslår at de bruker litt tid hver dag på å sjekke nyheter på nettet, lese i bøkene og mye tid på å prate om det sammen. What a sick, masochistic lion.

De er ikke fullt så samstemte på om de virkelig identifiserer seg med den unge heltinnen Bella. Men når vi spør om Edward er de helt klare.

- Ah, sukker Oda.

- Han er drømmegutten, gjentar de begge to.

Twilight har Norgespremiere på fredag.Twilight har Norgespremiere på fredag.

- Han er perfekt, kan ikke sammenlignes med noen, forklarer Cathrine.

- Selv om han er vampyr?

- Jah!

- Det gjør ham bare enda tøffere!

- Så på grunn av at han er vampyr?

- Jah! Sier de begge to med store smil.

De har fulgt med på spekulasjonene om det i hele tatt skulle komme en film av den første boken. Nå er det fullt oppdaterte på de siste spekulasjonene rundt den andre. Begge har den siste boken som sin favoritt, og selv om de har en stund å vente, så trenger de nok ikke utholde spekulasjoner om det blir noe av. Filmselskapet Summit Entertainment har varslet at de allerede til våren starter innspillingene av film nummer to og tre.

Ønsket om å kysse og å bite er like stort hos Edward. Foto: Summit Entertainment/Scanpix.Ønsket om å kysse og å bite er like stort hos Edward. Foto: Summit Entertainment/Scanpix.

Personvernpolicy