- Ingen grunn til å slutte

Marit Breivik. Foto: Scanpix.
Marit Breivik. Foto: Scanpix.

<pHelgens finalespill i EM kan være Marit Breiviks avslutning som landslagssjef. Men det er vanskelig å se noen grunn til at hun skal gi seg nå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUN OVERTOK jobben etter Sven Tore Jacobsen i 1994. I sitt mesterskap nummer 18 kan hun føye sitt fjerde EM-gull til en merittliste som også inkluderer topplassering i VM og OL. Da er det ikke urimelig at Marit Breivik vurderer å gi seg. Avgjørelsen skal tas innen februar neste år.

Det som nå skjer i Makedonia kan virke oppsiktsvekkende, men forteller en god del om den norske treneren. Til tross for at Breivik for bare fire måneder siden oppnådde sitt store mål som trener, OL-gullet, er det ingen mettet trener vi ser på sidelinjen. Hun fremstår like motivert, og motiverende, som hun alltid har gjort. Det har ikke vært snakk om å slakke på kravene selv om dette mesterskapet naturligvis kommer i skyggen av det som foregikk i Beijing.

Dette er Marit Breivik i et nøtteskall, og i tråd med et livsmotto hun fortalte om til Adresseavisen for ett år siden: Sjå mulighetan, itj begrensningan!

I EM FIKK hun en ekstra utfordring fordi flere støttespillere ga seg eller tok en pause etter OL. Jeg tror hun har stortrivdes med jobben for å få i gang dem som ikke har vært vant med å ta det store ansvaret på landslaget. Her har hun lyktes. Torsdag slo Linn Sulland gjennom med en praktkamp. Tidligere har vi sett at andre har stått frem.

Kjernen her ligger i at Marit Breivik elsker å jobbe med mennesker, skape utvikling og samhandling. CV’en hennes gjør henne til en ettertraktet foredragsholder, og 53-åringen vil kunne fylle både avtaleboken og lommeboken i årene som kommer. Jeg er likevel ikke så sikker på at det er det hun velger. Det er i håndball hun har spisskompetanse, og graden av rutinepreg i yrket er ikke så påfallende som det kan virke etter som spillergruppen hele tiden endres og utvikles.

Det GJØR SPILLET også. Her har Breivik klart å holde norsk kvinnehåndball i føringen de senere årene ved å skru opp tempoet betydelig i forhold til andre lagene. Hun har så avgjort tanker om hvor håndballen går de kommende årene, og er nok fristet til å prøve ut det nye frem mot OL i London.

Dit er det ikke så fryktelig lenge. Etter to OL uten gull (1996 og 2000) og ett på siden (2004), lyktes Breivik i å oppnå sitt store mål som trener i Beijing. Hun er trolig fascinert over tanken på å skape et lag som kan gjenta bedriften.

BREIVIK ER FLINK til å få frem at hun er del av et team. Rundt seg har hun flinke folk, og herfra vil garantert etterfølgeren hentes – hvis hun bestemmer seg for å slutte. Selv stusset jeg da hennes makker Thorir Hergeirsson (med rikelig erfaring fra herrehåndball) ikke ble tilbudt trenerjobben etter Gunnar Pettersen i høst. Det er å håpe at dette var ledd i en bevisst strategi fra forbundets ledelse; at han enten fortsetter i tospann med Breivik eller tar over jobben hvis hun skulle slutte.

Før slike spekulasjoner eventuelt blir reelle, skal Norge ut i semifinale mot Russland i ettermiddag, og trolig finale mot Spania eller Tyskland i morgen. Norge har så langt vært det klart beste laget i Makedonia og er klar favoritt.

Det til tross for at laget trenes av en kvinne. I følge russernes sjef Jevgenij Trefilov, passer ikke kvinner i slike sjefsjobber!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus