Seks omkom i brann i Oslo

Seks personer omkom, 11 ble skadet og 33 mennesker evakuert i en brann i Urtegata i Oslo natt til lørdag. Foto: Espen Hovde /SCANPIX
Seks personer omkom, 11 ble skadet og 33 mennesker evakuert i en brann i Urtegata i Oslo natt til lørdag. Foto: Espen Hovde /SCANPIX

<pSeks mennesker er bekreftet omkommet etter en brann i en bygård i Urtegata i Oslo sentrum.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Brannvesen og politi jobbet natt til lørdag på spreng for å få evakuert beboerne i den fem etasjers store bygården på Grønland i Oslo hvor det hadde brutt ut brann.

Seks personer er bekreftet omkommet, mens tolv er fraktet til legevakta og Ullevål universitetssykehus. En kvinne i 30-årsalderen fikk alvorlig røykskade i brannen. 33 personer ble evakuert uskadd, og 15 av dem ble hentet ut med stige.

Noen personer skal ha tatt seg ut ved egen hjelp, mens andre hadde tatt seg opp på taket og ble evakuert derfra.

Kraftig røyk

– Da brannvesenet kom på stedet, røk det kraftig fra bygget, og det satt mennesker i vinduskarmene og ventet på å bli evakuert. Vi fikk dem raskt ned med stige, sier innsatsleder Grethe Løland i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om brannen klokken 3.42 lørdag, men ifølge vitner hadde det vært sterk røykutvikling fra bygget en god stund allerede før den tid. I 6-tiden lørdag hadde brannvesenet fått kontroll over brannen og gjennomsøkt bygget.

Ullevål universitetssykehus opplyser i en pressemelding at den skadde kvinnen får intensivbehandling og at tilstanden er alvorlig, men stabil.

Fått ut alle

– Vi har vært innom alle leiligheter og alle rom. Det skal ikke være flere igjen i bygget nå, sier Løland.

Bygården er ifølge politiet uoversiktlig. De hadde vanskeligheter med å få korrekt informasjon om antall leiligheter. Gården består av mange små hybelleiligheter.

– Bygget er konstruert i en merkelig vinkel. Folk som bor her oppga at det var 16 leiligheter i hver etasje, men det viste seg å ikke stemme, forteller Løland.

Brannvesenet driver lørdag morgen etterslukking på stedet. Fremdeles er det umulig å ta seg fram i bygget uten sikring.

Begynte i oppgangen

Brannen skal ha oppstått i en trappeoppgang i andre etasje, og den skal ha spredd seg raskt.

– Flammene har sannsynligvis fått ekstra næring hver gang en dør har blitt åpnet. De som bodde i tredje etasje og oppover ble hentet ut med stige, sier Løland.

Politiet hadde i morgentimene lørdag ikke oversikt over hvor mange som skal være registrert bosatt i bygården. Det er registrert 49 beboere på adressen i Gule sider.

Krisetelefon

I forbindelse med brannen er det etablert en egen telefon for pårørende med nummer 22 66 91 89.

– Telefonen vil være bemannet fra klokken 11 lørdag formiddag, opplyser politiet.

Senere lørdag vil politiet gjennomføre en pressebrifing i Politihuset.

De seks omkomne er ikke identifisert, og navn vil ikke bli offentliggjort før politiet har alle opplysninger på det rene.

Ved sentralvakta i Oslo politidistrikt får NTB opplyst at det ikke kan sies noe om brannårsaken og at mange tekniske undersøkelser gjenstår.

Andre på få uker

Brannen i Urtegata i Oslo er den andre store dødsbrannen på få uker i Norge.

10. november omkom sju polske statsborgere da et bolighus brant opp i Drammen.

Den verste dødsbrannen i nyere tid var i Kristiansand i 1986, da 14 mennesker omkom i en brann i Hotel Caledonien. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus