Skottlands landslagssjef George Burley til ABC Nyheter

- Et tap for norsk fotball

OVERRASKET: Skottlands landslagssjef George Burley ble overrasket over at Åge Hareide valgte å trekke seg. Skotten roser imidlertid Hareide for hans innsats som norsk landslagstrener. Her takker de hverandre for kampen etter 0-0 på Hampden den 11. oktober i år. (Foto: Scanpix)
OVERRASKET: Skottlands landslagssjef George Burley ble overrasket over at Åge Hareide valgte å trekke seg. Skotten roser imidlertid Hareide for hans innsats som norsk landslagstrener. Her takker de hverandre for kampen etter 0-0 på Hampden den 11. oktober i år. (Foto: Scanpix)

<pGeorge Burley ble overrasket over nyheten om at kollega Åge Hareide valgte å trekke seg. En åpenhjertig skotsk landslagssjef mener det er et tap for norsk fotball at sunnmøringen forsvinner fra den norske trenerbenken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag sprakk nyheten om at Åge Hareide ikke lenger ønsket å lede Norge i jakten VM-plass i Sør-Afrika 2010.

En av dem som ble overrasket var sjefen for vår kanskje største rival i VM-kvalikkens gruppe ni, Skottlands landslagssjef George Burley.

- Jeg må innrømme at jeg ble overrasket over at «Oggy» ikke lenger ønsket å lede Norge videre. Jeg kjenner ham svært godt, både som spiller, trener og ikke minst som person, så dette må ha vært vanskelig for ham.

- Åge Hareide er en person jeg har meget stor respekt for, sier en ærlig og åpen George Burley til ABC Nyheter.

Hareide ledet landslaget i 58 oppgjør. Fasiten ble 24 seire, 18 uavgjort og 16 tap. Burley sier videre at det var trist å få mandagens nyhet fra Ullevaal stadion.

- Det at Hareide nå trekker seg som norsk landslagssjef, og muligens blir borte fra fotballen for en periode, mener jeg er et stort tap for norsk fotball. Slik jeg kjenner ham så gir han alt. Jeg ble trist da jeg mottok nyheten om at han hadde trukket seg.

- Hyggelig

Hareide synes det er hyggelig å få rosende ord fra en person som i utgangspunktet er å betrakte som en stor rival. I en tid som ikke har vært helt enkel, synes Hareide det varmer med støtte fra en god kollega.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å få en slik tilbakemelding fra en mann som George Burley. Den siste tiden har vært tung og det gjør godt at George sier det han sier, sier Åge Hareide til ABC Nyheter.

Sunnmøringen bekrefter at han og Burley har et tett vennskap. De har kjent hverandre i flere år.

- Jeg har kjent George lenge gjennom fotballen. Han var blant annet manager i Southampton da Claus Lundekvam var der og vi har hatt mange stunder sammen i forbindelse med det. I tillegg har jeg også møtte ham gjennom landslaget nylig.

- Det er alltid hyggelig å treffe ham.

Hareide beskriver skotten som en trener med «passion».

- George er kanskje en litt uengelsk trenertype. Noe av det Lundekvan trakk frem, og som jeg selv opplever ham, er at han gir ekstremt mye av seg selv på treningsfeltet. Han er veldig aktiv. Han spilte under Bobby Robson i Ipswich og har tatt mye av hans tanker med seg videre.

- George er en fin person, det har han alltid vært. Han er glad i både fotball og folk noe man merker med en gang man møter ham, fortsetter vår tidligere landslagssjef.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Åge Hareide setter pris på støtten fra George Burley.Åge Hareide setter pris på støtten fra George Burley.

- Et tap

Norge har ikke vunnet én eneste landskamp i 2008, resultatmessig det svakeste året siden 1978. På åtte kamper har Norge spilt fire uavgjorte kamper og tapt fire. Presset på Hareide vokste i takt med at resultatene uteble, og det har i lang tid nærmest vært et «folkekrav» at Hareide enten måtte fjernes, eller trekke seg av egen fri vilje.

Burley ønsker ikke å spekulere i om situasjonen kunne vært annerledes dersom Norge hadde gjort det bedre i den pågående VM-kvaliken.

- Alle ønsker gode resultater og som trener så blir man målt på det, men det er viktig å ta med seg at all internasjonale fotball er blitt mye jevnere. Norge har hatt en del «stang ut» og tapt poeng som fort kunne vært vunnet. Jeg var selv tilstede på Ullevaal da Norge møtte Nederland og den kampen kunne fort endt med norsk seier.

- Og dersom vi ser på 0-0 kampen på Hampden mellom oss (Skottland-Norge red. anm.) så kunne den vippet alle veier. Fotballen er ikke nådig, men det er resultatene som teller. Norge kunne like gjerne ledet denne gruppa som å ligge på sisteplass etter tre kamper, fortsetter Burley.

Alltid vanskelig

Flere medier har lansert ulike kandidater Norges fotballforbund bør henvende seg til for jobben som ny norsk landslagssjef.

Ståle Solbakken, Trond Sollied, Jan Jönsson og Roy Hodgson er navn som går igjen overalt.

Burley vil ikke mene noe om hvordan et norsk et trenerbytte vil påvirke fortsettelsen i kvaliken. Uavhengig av hvem som leder «våre beste menn» er Norge en hard nøtt å knekke mener den lille skotten.

John Carew imponerte George Burley voldsomt i 0-0-kampen mot Skottland i oktober.John Carew imponerte George Burley voldsomt i 0-0-kampen mot Skottland i oktober.

- Norge er et lag bestående av mange gode fotballspillere og et lag som det alltid er vanskelig å møte. Norge blir sjelden utspilt og har flere matchvinnertyper i laget. Norge er et lag som skaper problemer for alle som står på motsatt banehalvdel. Jeg tror ikke det vil ha så mye å si for kvaliken fremover hvem som er trener for Norge. Men jeg mener virkelig at det er trist for norsk fotball - ikke bare for landslaget, men for all fotball i Norge.

I januar overtok Burley det skotske landslaget og han har en kontrakt som binder ham til jobben til etter et eventuelt EM i Polen og Ukraina i 2012.

Laget fikk en vanskelig start på veien mot Sør-Afrika med 0-1-tap for Makdeonia i Skopje. Siden har det blitt én seier (Island 2-1 borte) og én uavgjort (Norge 0-0 hjemme).

Spesielt én norsk spiller imponert Skottlands landslagssjef i møtet på mektige Hampden hjemme i Glasgow

- Hva kan man si om John Carew? Mot oss var han rett og slett helt fantastisk. Og det han har vist for Aston Villa sier sitt. En uhyre sterk spiller som er i stand til hva som helst.

Jevnt helt inn

Norges neste kamp i VM-kvaliken er borte mot Makedonia 6. juni 2009. Nederland leder gruppa komfortabelt med full pott på tre kamper. Skottland følger på andreplass med fire poeng på like mange kamper. I bunn ligger Norge med fattige to poeng, også det på tre kamper.

Burley mener ingenting er avgjort med tanke på andreplassen i gruppa.

- Vi må nok innse at Nederland drar dette i land og vinner gruppa, men bak dem er det helt åpent. Alle de fire øvrige lagene har en reell sjanse til å bli nummer to. Vi er selvfølgelig glade for at vi er der nå, men det er langt igjen. Det blir jevnt helt inn, og så lenge alle lagene tar poeng fra hverandre jeg ser ikke bort ifra at det vil avgjøres i siste kamp. Norge vil garantert være med «till the bitter end», tror Burley.

12 august møtes Norge og Skottland til returkamp på Ullevaal. Burley, som fyller 53 år kommende uke, håpet i det lengste at kampen skulle bli flyttet, men tapte anken til FIFA.

- Serien her hjemme har ennå ikke begynt, så til den kampen vil Norge ha en klar fordel. Men det er ingenting vi får gjort med det nå. Vi kan ikke gjøre annet enn å få med oss et resultat vi er fornøyde med. Kampdatoen bruker vi ikke lenger krefter på.

Englandretur?

Hareide har, i tillegg til spill for Hødd og Molde i Norge, vært proff i de engelske klubbene Manchester City og Norwich.

Burley ser gjerne at Hareide returnerer til de britiske øyer.

- «Oggy» er ikke ferdig som trener på toppnivå. Jeg tror han kommer tilbake på trenerbenken, men når er for tidlig å si noe om nå. Han har erfaring som trener fra både klubb- og landslag og vil være attraktiv for mange. Jeg håper han tar turen til England, det er mange fine utfordringer for ham der.

Burley har stor tro på at nordmannen kan lykkes som klubbtrener på balløya.

- Det er stor forskjell på å være klubbtrener kontra det å lede ett landslag. På mange måter er det vanskeligere å være trener for et landslag. Man har få dager på å forberede seg til kamper som betyr svært mye. På klubblaget kan man i større grad rette opp dårlige resultater fordi det er så mange kamper. Men Åge har erfaring fra begge deler og kjenner spillet fra mange år tilbake. Han vil ha gode muligheter for å gjøre det godt som klubbtrener om han tar fatt på en slik oppgave igjen.

Selv sier Hareide dette om en eventuell retur til England.

- Det er alltid utfordringer i England og det er et land som jeg trives godt i. Men det er til slutt helt avhengig av hva jeg selv vil, og hvordan jeg føler meg, om det skulle komme en henvendelse. Det må man rett og slett bare se an, sier Hareide om saken til ABC Nyheter.

Landslagsdrøm

Burley mener en landslagsjobb er noe de aller fleste trenere drømmer om. Han ønsker ikke å si noe om at Hareide valgte å trekke seg på «et lurt tidspunkt» sett i forhold til at det nesten er et halvt år til neste kvalikkamp.

- Det blir umulig å si noe om hva som er et riktig tidspunkt å trekke seg på. For alle trener er det en ære å få lov til å trene et landslag, og ikke minst det landet du selv tilhører. Derfor tror jeg dette er noe Hareide har gjort med et tungt hjerte.

12. august blir George Burley å se når Norge og Skottland møtes til det som kan bli en skjebnekamp på Ullevaal.12. august blir George Burley å se når Norge og Skottland møtes til det som kan bli en skjebnekamp på Ullevaal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus