- Ikke bruk for mye

FOR MYE: Legemiddelverket advarer pasienter mot å bruke for mye av astmamedisinene Foradil og Serevent.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
FOR MYE: Legemiddelverket advarer pasienter mot å bruke for mye av astmamedisinene Foradil og Serevent.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pAstmapasienter må ikke øke dosen av astmamedisiner på egen hånd, advarer Steinar Madsen i Legemiddelverket. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag skrev ABC Nyheter at legemiddelverket i USA, Food and Drug Administration (FDA), advarer mot de to astmamedisinene Foradil (best kjent som Oxis i Norge) og Serevent.

Ifølge Reseptregisteret var det i 2007 henholdsvis 18.701 og 11.104 nordmenn som brukte disse.

- Jeg vet ikke om det offisielt har kommet noen advarsel, det amerikanske ekspertmøtet er ikke ferdig med konklusjonene, presiserer Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk overfor ABC Nyheter.

- Men det ligger en rapport bak dette som sier at det ser ut som det kan være økt risiko for død og alvorlige astmaanfall som trenger sykehusbehandling, hvis man bruker disse legemidlene.

Madsen forklarer at det til dels har vært kjent før at langtidsvirkende beta-2-agonister, som disse legemidlene er, kan gi slike komplikasjoner:

- Det som er nytt er at denne typen komplikasjoner også kan opptre når man gir medisinene sammen med steroider. Før trodde man det bare gjaldt når man brukte dem alene, men nå ser det ut som risikoen også gjelder sammen med steroider.

- Dette er interessante opplysninger, men uansett er risikoen veldig liten. Så vi ser ikke at dette er noe alvorlig problem med disse legemidlene.

- Ikke øk dosen selv

Ifølge Madsen bør pasienter som går på Foradil (Oxis) og Serevent ikke stanse behandlingen, men de må unngå overdosering:

- Rådet til pasientene som går på disse medisinene er at de skal fortsette med å bruke dem, men bruke dem akkurat slik legen har anbefalt.

- Enkelte pasienter bruker for mye. Når de blir tette tar de seg en ekstra inhalering, det skal man være veldig forsiktig med.

- Hvis pasienten føler behov for mer medisin, hvis man føler at astmaen ikke blir godt nok behandlet, ta kontakt med legen for å diskutere endringer. Ikke øk dosen på egen hånd, advare Madsen.

Han forklarer at bruken av legemidlene allerede er innskjerpet, og at Legemiddelverket vil følge nøye med på konklusjonen fra det amerikanske spesialistmøtet:

- Så vil dette eventuelt bli diskutert på europeisk nivå, sier Madsen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus