EU-toppene nærmer seg klimaavtale

KLIMAAVTALE: EU-lederne er samlet til toppmøte i Brussel, og Finlands president Tarja Halonen vil sammen med de andre lederne i Unionen jobbe hardt for å komme fram til en klimaavtale. (Foto: Thierry Roge/ SCANPIX)
KLIMAAVTALE: EU-lederne er samlet til toppmøte i Brussel, og Finlands president Tarja Halonen vil sammen med de andre lederne i Unionen jobbe hardt for å komme fram til en klimaavtale. (Foto: Thierry Roge/ SCANPIX)

<pEU-sjefene nærmet seg torsdag kveld et kompromiss om fordelingen av tiltakene som skal gjennomføre de ambisiøse utslippskuttene Unionen har som mål.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Flere av landene som har hatt store innvendinger mot deler av pakken varslet torsdag kveld om at de var mer fornøyd med retningen på tiltakene.

– Vi nærmer oss en avtale. Italia får gjennomslag for alle sine krav, sa den italienske statsministeren Silvio Berlusconi i en pause mellom møtene.

Berlusconi hadde på forhånd varslet at han ville legge ned veto mot pakken hvis ikke sentral italiensk industri ville få unntak fra kostnadene som følge av utslippskuttene.

Til tross for framgang vil trolig ingenting avgjøres før fredag, etter at diplomater har fått bearbeidet et nytt tekstforslag i løpet av natten.

Viktigste på lenge

Flere av topplederne har omtalt toppmøtet i Brussel som det viktigste på mange år i EU-systemet.

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt gjorde det klart at verden kan se langt etter en internasjonal klimaavtale neste år uten en enighet om klimatiltak EU-landene imellom.

Reinfeldt kom rett til Brussel fra de pågående internasjonale forhandlingene i Poznan. Der ga FNs generalsekretær Ban Ki-moon tidligere på dagen klar beskjed til EU om å vise lederskap i klimaforhandlingene, som skal munne ut i en internasjonal avtale i København om et år.

– Det kan bli lange forhandlinger, konstaterte Reinfeldt foran starten på det i utgangspunktet to dager lange møtet. Selv etter de innledende rundene torsdag, tror mange møtet først vil bli avsluttet et godt stykke ut i helgen.

Målet er at de 27 EU-landene skal bli enige om tiltakene som skal føre til 20 prosents kutt i EUs samlede CO2-utslipp innen 2020. Andelen fornybar energiproduksjon skal samtidig økes til 20 prosent, og man skal spare inn 20 prosent av energiforbruket gjennom effektivisering.

Fordeler byrder

Et sentralt spørsmål er byrdefordelingen EU-landene imellom, hvor blant annet de østeuropeiske landene krever spesielle unntak og pengeoverføringer for å klare forpliktelsene.

– Det kommer til å kreve en del av oss som ønsker en internasjonal avtale, å komme disse landene i møte. Klarer vi ikke det, vil vi ikke få det på plass i København neste år, sier Reinfeldt.

I de siste tekstutkastene NTB har fått tilgang til, økes potten som de østeuropeiske landene skal få fra salg av utslippskvoter i den nye systemet EU forhandler om.

Samtidig har den økonomiske nedturen gjort at EU tungvektere som Tyskland og Italia har satt bremsene på for flere av tiltakene.

Statsminister Angela Merkel, som var arkitekten bak målsettingene EU vedtok, men nå er preget av å gå inn i et valgår i Tyskland, har lovet at tiltakene ikke skal gå ut over tyske jobber, noe hun skal ha blitt styrket i troen på torsdag.

Utvanning

Striden står blant annet om andelen gratiskvoter i utvidelsen av EUs system for handel med utslippskvoter, og hvilken industri som skal få dem eller unntas fra kvotehandelen.

I et forsøk på å komme industrien i møte, har det franske formannskapet foreslått å senke kravet om at alle industriens utslippskvoter skal auksjoneres, til at bare 70 prosent skal det.

Egne formler er introdusert for å beregne hva som skal til for at industribedrifter skal unntas fra systemet, basert på eksponeringen for konkurranse fra land som står utenfor EUs system.

Til og med helt særegne unntak er med i teksten, som at Litauen får spesielle vilkår siden de skal stenge en stor kjernekraftreaktor neste år.

Sarkozy styrer

Utvanningen er trolig nødvendig for at EU-sjefene skal få på plass en enighet, som så skal behandles og vedtas i EU-parlamentet neste uke.

Ingen av dem anser det som mulig at man ikke kommer fram til noe håndfast man kan vise fram til delegatene i Poznan.

Sittende EU-formann Nicolas Sarkozy er ventet å bruke det han har av politiske ferdigheter for å hamre sammen en avtale.

– EU må ikke lage et show av sine interne uenigheter, sa Sarkozy på vei inn torsdag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus