Opptøyene truer Hellas’ regjering

ØDELAGT: Utbrente biler og ødelagte butikker preger gatebildet i deler av Aten etter flere dager med voldelige opptøyer. (Foto: Scanpix)
ØDELAGT: Utbrente biler og ødelagte butikker preger gatebildet i deler av Aten etter flere dager med voldelige opptøyer. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFor sjette dag på rad var Aten torsdag preget av voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter. Blant annet ble flere politistasjoner og et fengsel angrepet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig forlot den greske statsministeren Costas Karamanlis Aten for å delta på EU-toppmøtet i Brussel, mens han på hjemmebane presses stadig hardere fra flere kanter.

Demonstrantene og opposisjonen krever at han går av og utlyser nyvalg, mens næringslivet og høyresiden er misfornøyd med passiviteten han har vist i forhold til de voldsomme opptøyene.

Sprer seg

Ungdomsgjenger bevæpnet med stein, flasker og brannbomber angrep torsdag flere politistasjoner i Aten. Andre støtte sammen med politiet ved fengselet der de to politimennene som er siktet for drap på en 15-åring, skulle varetektsfengsles.

Protestene spredte seg også torsdag til byen Thessaloniki, der over 1.000 demonstranter, de fleste venstreradikale ungdommer, deltok i en protestmarsj mot regjeringen.

Men grekere flest gikk tilbake til arbeidet etter generalstreiken onsdag, og mange spør seg hva den upopulære regjeringens skjebne blir etter de verste opptøyene siden militærjuntaen falt i 1974.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motvillig sympati

Selv om de fleste sier de aldri ville kastet stein på politiet eller plyndret butikker, er det likevel en utbredt, litt motvillig sympati for demonstrantene i brede lag av befolkningen, spesielt blant dem som har kommet dårligst ut av den konservative regjeringens økonomiske politikk og den voksende økonomiske krisen.

Regjeringen har vist at den ikke takler dette. Hvis politiet blir mer konsekvente i å håndheve loven, vil alle si at militærjuntaen er tilbake. Mange tusen har deltatt i enorme demonstrasjonsmarsjer arrangert av fagbevegelsen og partier på venstresiden, og generalstreiken mot privatisering og pensjonsreformer onsdag fikk stor oppslutning i noen sektorer, ikke minst transport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene ble i utgangspunktet utløst av politiets drap på en 15-åring lørdag, men innebar at lokket ble fjernet fra en kokende gryte av misnøye med regjeringen og den negative økonomiske utviklingen som følge av den globale økonomiske krisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagbevegelsen sier at regjeringens privatiseringer, skatteøkninger og pensjonsreformer har forverret levekårene, spesielt for den femdelen av grekerne som lever i fattigdom og rammes av økte levekostnader.

Sinte butikkeiere

En butikkeier prøver å rydde i en forretning som er rasert etter opptøyene i Aten. (Foto: Scanpix)En butikkeier prøver å rydde i en forretning som er rasert etter opptøyene i Aten. (Foto: Scanpix)

De som ikke støtter demonstrasjonene, og som tvert imot er blitt ofre for de voldsomme opptøyene, er rasende på statsministeren fordi han ikke har hindret at hundrevis av butikker er brent og plyndret akkurat da julehandelen var i gang.

Skadene etter seks dager med opptøyer beløper seg til nærmere 2 milliarder kroner bare i Aten, ifølge det greske handelskammeret, som opplyser at 565 butikker er ødelagt i byen.

Turistnæringen er også bekymret for at turistene blir skremt bort. En ansatt ved et luksushotell i Aten sier de har fått mange avbestillinger de siste dagene, og det har vært demonstrasjoner også i turistdestinasjoner som Rhodos, Kreta og Korfu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har vist at den ikke takler dette. Hvis politiet blir mer konsekvente i å håndheve loven, vil alle si at militærjuntaen er tilbake. Regjeringen er kommet mellom barken og veden, sier elektrikeren Yannis Kalaitzakis (49).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyvalg

Foruten å komme med gjentatte appeller til demonstrantene om å roe seg, har Karamanlis knapt hatt noe annet svar på krisen enn å love pengehjelp til butikkeiere som har mistet forretninger og varelagre, omtrent samme reaksjon han hadde etter de voldsomme skogbrannene som herjet i fjor.

Selv om regjeringen foreløpig ser ut til å ha kommet seg helskinnet gjennom krisen, lever den farlig med et flertall på bare ett mandat i nasjonalforsamlingen. Allerede før krisen lå de konservative 5 prosentpoeng bak sosialistene på meningsmålingene.

– Det mest sannsynlige scenariet nå er at Karamanlis utlyser nyvalg i løpet av to eller tre måneder, sier professor Georges Prevelakis ved Sorbonne-universitetet i Paris. (©NTB)