Tre nordmenn på amerikansk ettersøkt-liste

ETTERSØKT: Tre nordmenn har havnet på listen over ettersøkte for miljøkriminalitet i USA. (Skjermdump fra Environmental Protection Agency)
ETTERSØKT: Tre nordmenn har havnet på listen over ettersøkte for miljøkriminalitet i USA. (Skjermdump fra Environmental Protection Agency)

<pTre nordmenn befinner seg på listen over de mest ettersøkte for miljøkriminalitet i USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går lanserte amerikanske miljømyndigheter, Environmental Protection Agency (EPA), en liste over de mest ettersøkte for miljøkriminalitet i USA.

- Ved å legge denne informasjonen på EPAs nettsider øker vi antall øyne som ser etter miljøkriminelle på flukt, sier Granta Y. Nakayama fra EPA i en pressemelding.

- To EPA-flyktninger ble pågrepet tidligere i år, og denne nettsiden kan hjelpe oss med å finne flere som er på flukt, i fremtiden, fortsetter han.

På listen med totalt 23 ettersøkte, er tre nordmenn.

De tre ble i 2003 anklaget for å ha forfalsket loggbøker for å dekke over at de har dumpet olje i sjøen.

Nordmennene var alle ansatt ved Norwegian Cruise Line Ltd da den ulovlige dumpingen skal ha funnet sted, ifølge CNN som skrev om saken i 2003.

Mennene risikerer opptil 15 år i fengsel dersom de pågripes og dømmes for forholdene.

Innrømmet dumping

Norwegian Cruise Line Ltd erklærte seg i april 2000 skyldig i å ha ført en falsk loggbok. Selskapet innrømmet også at det hadde løyet til den amerikanske kystvakten i tre år om ulovlig dumping fra skipet SS Norway under reiser i Karibien.

Norwegian Cruise Line innrømmet å ha forurenset havet på to måter, ved å dumpe olje og avfallsvann. Straffen var en bot på 1,5 millioner dollar.

Ifølge anklagen mot de tre nordmennene forfalsket de loggboken, som skal inspiseres av Kystvakten, for å skjule utslippene.

Det var en ansatt som hadde fått sparken fra SS Norway som meldte fra om forholdene til Environmental Protection Agency i 1999.

Varsleren skal ha fått en belønning på 250.000 dollar for tipset.

Uten bilde av nordmennene

EPA-nettsiden inneholder bilder av dem som er etterlyst for miljøkriminalitet, en oppsummering av de kriminelle handlingene de er anklaget for, samt informasjon om hvor de sist ble observert.

EPA har imidlertid ikke bilde av noen av de ettersøkte nordmennene.

Miljømyndighetene bemerker at de etterlyste ikke er dømt for forholdene som nevnes på nettsiden, og at de regnes som uskyldige inntil det motsatte er bevist.


Korrigert: I den opprinnelige meldingen stod det feilaktig at nordmennene nylig ble anklaget for forholdene, men dette skjedde allerede i 2003.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus