- Jeg gjorde det jeg mente var rett

<p>HELT: Paul Rusesabagina reddet 1268 tutsier og moderate hutuer under folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: Scanpix/Lars Inge Staveland </p>
HELT: Paul Rusesabagina reddet 1268 tutsier og moderate hutuer under folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: Scanpix/Lars Inge Staveland 

<pHotellsjef Paul Rusesabagina reddet 1268 mennesker fra folkemordet i Rwanda. Nå blir han kalt en fiende av sine egne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkemordet i Rwanda
April 1994: President Habyarimana drept i en flykrast. April-juli: 800.000 tutsier og moderate hutuer blir slaktet ned. Juli: Tutsi-opprørerne i RPF inntar Kigali. Juli: to millioner hutuer flykter til Den demokratiske republikken Kongo. Kilde: BBC.

I løpet av tre måneder i 1994 ble over 800.000 tutsier i Rwanda slaktet ned av hutuer.

Verdensamfunnet gjorde ingenting for å avverge folkemordet, og USAs tidligere president Bill Clinton har kalt Rwanda den største skampletten på hans presidentperiode.

Midt i grusomhetene sto Paul Rusesabagin, hotellsjefen på Mille Collines i hovedstaden Kigali. 1268 tutsier og moderate hutuer søkte tilflukt på hotellet, mens militsgruppene ventet utenfor. I 76 dager klarte hotelleieren å hindre at «gjestene» ble massakrert.

Bestakk militsen

Hutuer ligger på marken etter å ha slaktet ned etter folkemordet i Rwanda. Foto: ScanpixHutuer ligger på marken etter å ha slaktet ned etter folkemordet i Rwanda. Foto: Scanpix

14 år etter har hotellet blitt verdenskjent takket være den Oscar-vinnende filmen «Hotell Rwanda», med Don Cheadle i hovedrollen som hotellsjef.

Torsdag besøkte den egentlige hovedpersonen, Paul Rusesabagina, Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) i Oslo.

- Jeg gjorde det jeg mente var den rette ting å gjøre, sier Rusesabagina beskjedent.

Hver gang militssoldater kom for å drepe gjestene, inviterte hotelleieren dem på øl og konjakk. Han overbeviste dem om å utsette oppdraget til en annen dag. Da de kom tilbake, åpnet hotelleieren nye flasker, skjenket drinker og ba dem forlate hotellet.

Nettverket og luksushotellet var en forutsetning for å hindre grusomhetene.

- Jeg var manager på ett av de beste hotellene i Kigali, Mille Collines. Jeg kjente de fleste som gikk ut og inn. Hver morgen drakk jeg kaffe i resepsjonen. Det var forretningsmenn, regjeringsfolk og også våpenhandlere som møttes på Mille Collines. Jeg gjorde tjenester, her og der. Så, under folkemordet lånte jeg mye, fra mange, sier han.

- Men det viktigste var ordene. Ordet er de beste og verste våpnene i menneskenes arsenal, avhengig av hva du vil bruke dem til, sier Rusesabagina.

Folkemordet i 1994 er likevel ikke Rusesabaginas eneste budskap. Massakren tok slutt ved at tutsi-opprørerne inntok hovedstaden Kigali. Nå er landet ledet av tutsi-leder Paul Kagame, som leder RPF-bevegelsen.

- Hutuer blir forfulgt

HOTEL RWANDA: Her på det tidligere «Mille Collines» ble 1268 tutsier reddet fra militsene under folkemordet i 1994. Foto:ScanpixHOTEL RWANDA: Her på det tidligere «Mille Collines» ble 1268 tutsier reddet fra militsene under folkemordet i 1994. Foto:Scanpix

Blodbadet i Rwanda begynte for alvor da flyet med hutu-president Juvenal Habyarimana ble skutt ned, 6. april 1994.

- Naboer drepte naboer. Venner drepte venner. Menn drepte sine koner, sier Rusesabagina.

Rusesabagina sier drepingen aldri har tatt slutt. Massakrene fortsatte, mot hutuer som flyktet i Rwanda og i Den demokratiske republikken Kongo.

- De sier at drepingen begynte da presidentens fly ble skutt ned, og stoppet da tutsi-opprørere tok over hovedstaden Kigali i juli 1994. Men drepingen stoppet ikke der, sier Rusesabagina.

Situasjonen har snudd.

- Nå ser du hutubarn som blir forfulgt. Det som skjedde i Rwanda i 1994, skjer nå i Kongo. Så historien går i repetisjon. Den har ikke lært oss noe som helst, sier Rusesabagina.

- Det er definitivt flere millioner som er drept i etterkant, sier han.

I 1994 var det soldatene fra RPF som hindret at gjestene ved «Mille Collines» ble drept. I dag har RPF-president Paul Kagame erklært hotellsjefen som en fiende.

- Jeg blir truet

Lokalbefolkningen står ved ei grav for tutsier drept i folkemordet i 1994. Foto: ScanpixLokalbefolkningen står ved ei grav for tutsier drept i folkemordet i 1994. Foto: Scanpix

Rusesabagina hevder nå at Kagame ønsker ham død, fordi han snakker åpent om overgrepene som ble begått i etterkant av folkemordet, mot hutuer som flyktet.

- Rwandas regjering prøvde å ransake huset mitt og å drepe meg. De har truet meg med alle midler. Hvorfor har de truet meg? Jo, fordi de vet at jeg står fram og sier sannheten. De hevder at jeg betviler folkemordet. Har du hørt meg fornekte folkemordet?

- Folkemordet fant sted, men det er ikke en grunn til å ikke ta tak i krigsforbrytelser. Folkemord er ingen unnskyldning for fortsatt terrorisme eller forbrytelser mot menneskeheten, sier Rusesabagina.

Ifølge en foreløpig FN-rapport BBC har fått tilgang til, forsyner Rwanda tutsi-opprørere med barnesoldater og støtte. Samtidig gir Kongo støtte til hutu-militsen FDLR.

Kagame mistenkes også for å gi støtte til opprørsleder Laurent Nkunda, som er født og oppvokst i Kongo.

- Kan ikke sitte sammen

Hotellsjefen beskriver forholdet mellom tutsier og hutuer på denne måten:

- Vi har aldri lært å dele. Det er en vinner og en taper. Vinner står med våpen i hånda, og taperen blir tvunget ut av landet. Slik har det vært de siste 50 år.

- Noen år seinere tvinger taperen seg tilbake inn i landet med makt. Vinneren blir da tvunget i eksil. Vi har aldri kunnet sittet sammen rundt bordet, sier Rusesabagina.

FN mislyktes å forhindre folkemordet i Rwanda i 1994. Nå står 17.000 FN-soldater i Kongo, uten å kunne beskytte sivilbefolkningen.

BOK: Paul Rusesabagina signerer en kopi av selvbiografi for Nupi-direktør Jan Egeland (t.h.). Foto: Lars Inge StavelandBOK: Paul Rusesabagina signerer en kopi av selvbiografi for Nupi-direktør Jan Egeland (t.h.). Foto: Lars Inge Staveland

- Verdens forstod aldri Rwanda før folkemordet skjedde. Verden tar alltid side, med x eller y. Men de står aldri i midten, sier Rusesabagina. Han tror FN kunne ha stoppet folkemordet, dersom de hadde villet.

Krever innsats i Kongo

Han mener verdenssamfunnet må gå hardere til verks i Kongo, og gi FN-styrkene et klarere mandat og mer slagkraft.

- FN bør si til sine soldater: Dra ut og arrestér Laurent Nkunda og hans offiserer! sier hotellsjefen.

Rwandas president Paul Kagame er sett på som en nøkkel til fred i Kongo. Rusesabagina mener han er en av forbryterne.

- Han er problemet i Rwanda. Siden han er problemer bør det internasjonale samfunnet behandle ham som et problem. For meg er han mer et problem enn en nøkkel til løsning, sier han.

Nupi-direktør Jan Egeland nøler ikke å kalle Paul Rusesabagina en «virkelig helt».

- Han påpeker at vi ikke har lært. Vi sier vi har lært, men vi har faktisk ikke lært at vi må handle i tide og vi må vise handlekraft, sier Egeland til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus