Åtte nye familievoldsofre hver time

Av de 1.380 personene som ble meldt voldsutsatt, var hver femte, eller 274 barn under 18 år. Illustrasjonsfoto
Av de 1.380 personene som ble meldt voldsutsatt, var hver femte, eller 274 barn under 18 år. Illustrasjonsfoto

<pI en tilfeldig uke er hjelpeapparatet i Norge i kontakt med 1.380 ofre for vold i nære relasjoner. På tre år er henvendelsene som gjelder barn doblet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldsundersøkelsen
* For å synliggjøre den private volden i samfunnet, gjennomførte Justisdepartementet i 2003 en «telling» av vold i nære relasjoner. Undersøkelsen ble gjentatt i 2005, og er nå utført for tredje gang.* I en tilfeldig valgt uke har 230 offentlige instanser og politiet registrert alle henvendelser om vold i nære relasjoner. 171 av de 230 instansene fikk voldshenvendelser i måleuken.* I årets undersøkelse kom det 1.357 henvendelser som gjaldt vold mot 1.380 personer. I de aller fleste tilfellene er det ofrene selv som melder fra. Over halvparten av de voldsutsatte i undersøkelsen har tidligere vært i kontakt med hjelpeinstansen som fikk voldsmeldingen. (©NTB)

Det viser Justis og politidepartementets voldsmåling for 2008. Målingen gir et øyeblikksbilde av hvor mange som henvender seg til politi, krisesentre, barnevern, legevakter, sosialtjenesten og andre offentlige instanser og rapporterer om vold i nære forbindelser.

Flere barn

Målingen viser at det i snitt er åtte personer som tar kontakt om vold hver eneste time, uka gjennom, døgnet rundt. Årets måling er gjennomført i tidsrommet 18.-26 september.

Av de 1.380 personene som ble meldt voldsutsatt, var hver femte, eller 274 barn under 18 år. Dette er dobbelt så mange som ved en tilsvarende måling i 2005. To tredeler av henvendelsene om barn gjelder fysisk vold, men også tilfeller av trusler og psykisk vold mot barn har økt.

Antall henvendelser til barnevernet er tredoblet siden 2005. I undersøkelsen tolkes dette slik at det kan bety at barnevernet har blitt mer bevisst voldsproblematikk og at de i større grad enn tidligere spør og registrerer vold i nære relasjoner.

– Vold hjemme rammer oss der vi skal føle oss tryggest. Mange barn opplever at mamma eller pappa er den største trusselen. Vi har ikke lov til å snu oss bort. Barna må bli sett og få hjelp. Dette er vårt ansvar, og det ansvaret tar vi på alvor, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Like mange

Summen av familievoldsofre skiller seg ikke vesentlig ut fra de to tidligere tilsvarende undersøkelsene som er gjennomført i 2005 og 2003. Men det er litt færre instanser som har deltatt denne gang. I rapporten vises det til at Statistisk sentralbyrås voldsregistreringer antyder at det ikke er noen økning i forekomsten av vold.

Målingen er ikke først og fremst rettet inn mot antall ofre, men hjelpeapparatets innsats i løpet av en uke. Dette fordi man vet at det fortsatt er mange som vegrer seg for å melde fra om vold.

Undersøkelsen viser at det er politiet og krisesentrene som får flest henvendelser om vold. I løpet av en uke kommer det 11 slike saker til hvert av krisesentrene som er med i undersøkelsen.

Det enkelte politidistrikt får 9,5 henvendelser i uka. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus