Vant strid om politisk TV-reklame

Tidligere sjefredaktør for TV Vest, nå redaktør for levende bilder i Aftenbladet multimedia, Per Fjeld, er glad for seieren i Strasbourg. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad.
Tidligere sjefredaktør for TV Vest, nå redaktør for levende bilder i Aftenbladet multimedia, Per Fjeld, er glad for seieren i Strasbourg. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad.

<pTV Vest vant over den norske stat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV Vest vant over den norske stat i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i striden om politisk TV-reklame, melder Aftenbladet.no.

- Vi har hele tiden holdt tak i at dette dreier seg om en prinsipiell sak om ytringsfrihet. Det finnes knapt et viktigere spørsmål for folk som er engasjert i publisistisk virksomhet, tidligere sjefredaktør for TV Vest, nå redaktør for levende bilder i Aftenbladet multimedia, Per Fjeld til ABC Nyheter.

Den lokale tv-stasjonen TV Vest ble i 2004 dømt i Høyesterett for å ha sendt en reklamefilm for Pensjonistpartiet i forkant av lokalvalget året før, ifølge Kampanje.

Fikk gebyr

Sendingen av reklamefilmene fikk Statens Medieforvaltning til å reagere kraftig. TV Vest ble ilagt et gebyr på 35.000 kroner for å ha brutt kringkastingslovens bestemmelser om forbud mot politisk reklame.

TV Vest svarte med å anlegge søksmål mot Kulturdepartementet. Tv-stasjonen tapte i alle norske rettsinstanser, men nektet å gi opp.

- Vi forventer at en naturlig følge av dette er at loven nå vil endres i Norge, siden den europeiske menneskerettsdomstolen står over norsk lov, sier han.

Menneskerettighetsdomstolens avgjørelse kan tvinge kulturminister Trond Giske til å omgjøre forbudet. Alle de rødgrønne partiene ønsker å beholde dette forbudet, skriver Kampanje.

- Sterkt uenig

Kulturminister Trond Giske selv sier seg sterkt uenig i dommen fra menneskerettsdomstolen, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

- Jeg er sterkt uenig i denne dommen. Vi må nå gå grundig gjennom den for å vurdere om vi skal anke, noe vi har tre måneders frist for å gjøre, sier Giske.

- Formålet med dagens norske lov er å sørge for at alle har like muligheter. Mer liberale regler for politisk reklame vil favorisere sterke pengeinteresser.

Høsten 2003 ble også TV 2 straffet for å ha sendt politisk tv-reklame, da kanalen viste en film for Fremskrittspartiet. Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk protesterte, men valgte til slutt å betale boten kanalen ble ilagt.


Oppdatert med Giskes kommentarer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus