Kan foreslå hva de vil

Får miljøros i Poznan: Miljøvernminister Erik Solheim og Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm. Foto: Thomas Vermes
Får miljøros i Poznan: Miljøvernminister Erik Solheim og Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNatur og Ungdom mener klimatoppmøtet i Poznan tjener på at Norge står utenfor EU. Der fremmer Norge forslag som ikke kunne vært reist som EU-medlem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse forhandlingene viser hvorfor det er så viktig at Norge ikke er med i EU.

Det sier Natur og Ungdoms leder Ingeborg Gjærum. Hun følger klimaforhandlingene som avsluttes i den polske byen Poznan denne uka:

- I dag står det skulpturer utenfor forhandlingene her, med spørsmål: EU, hvor er du?, forteller Gjærum på telefon fra Poznan og tilføyer:

- Men de som får skryt, er Norge.

EU har ikke bestemt seg

Hun er mektig skuffet over at det skjer så lite på dette møtet der 190 av FNs medlemsland er samlet for å fortgang i klimatiltak.

Blant de største skuffelsene trekker Gjærum fram EUs rolle. EU har lagt sitt toppmøte som skal avklare klima- og energipolitikken til de to siste dagene av det globale klimatoppmøtet i Poznan, nemlig torsdag og fredag denne uka.

I det franske formannskapets utkast til vedtak på EU-toppmøtet står det ingenting i dagsordenens punkt om klima. Det skyldes store uenigheter innad i EU om hvor lang man skal gå i klimatiltak. Den tyske forbundskansleren Angela Merkel og andre mener klimapolitikken må underordnes hensynet til finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Viktig med selvstendig stemme

- EU sliter med sine egne uenigheter, og kommer ikke med noe her. Derimot betegner det daglige nyhetsbrevet fra de frivillige organisasjonenes klimanettverk CAN, det norske forslaget om auksjonering av utslippsrettigheter som det beste forslaget som ligger på bordet, sier Gjærum.

Hun og organisasjonen Natur og Ungdom er imot EU-medlemskap, og ser det som skjer i Poznan som et nytt argument for betydningen av å ha en selvstendig stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- EU må være lokomotivet

- I onsdagens nyhetsbrev fra CAN framheves Norge og Sveits. De påpeker at Norge har forslag som EU burde gå ut og støtte. Hadde vi vært medlem i EU, kunne ikke Norge fremmet egne forslag. EU taler med én stemme, formannskapets. Det er nå Frankrike, sier Gjærum.

CANs daglige nyhetsbrev fra Poznan, ECO, kan du lese her.


- Kan det bli noen klimaavtale uten at EU er et lokomotiv, da?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, det blir vanskelig. Det er vanskelig nok som det er, om ikke EU skal sitte og rote for seg sjøl, svarer Natur og Ungdoms leder.

Bellona: - Norge har en stemme

- Det er helt klart at Norge har en stemme der, det har vi. Akkurat som Brasil, som med sin stemme har blokkert for å få inn CO2-håndtering i avtalen. Alle små og store land har sine egne stemmer, til det gode, eller til det onde, sier miljøstiftelsen Bellonas representant i Brussel, Paal Frisvold.

- Men Erik Solheim sier at hadde ikke EU vært til, måtte det blitt oppfunnet.

- Pølsebod mot kjemptelt

- Klimanettverket CAN ser dette kun fra et multilateralt, politisk ståsted. Vi ville vært mye mer tjent med å gi EU mer tyngde ved å være med. Selv om Sverige ikke holder innlegg i plenum her, så har de mange samtaler og kontakter. Og se den lille norske pølseboden i forhold til det store EU-teltet der Sveriges stand har plass! sier Frisvold, som har vært en uke i Poznan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det hadde vært ønskelig med en klarer prosess. Det er mulig Natur og Ungdom har rett i at dette møtet er en skuffelse. Det er veldig synd for Poznan at de blir et ikke-event.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men EU er på vei, forsikrer Frisvold.

Tror EUs klimapakke blir bra

Paal Frisvold forteller at EUs toppambassadører onsdag ble enige om et utkast til klimavedtak som politikerne skal behandle på sitt EU-toppmøte torsdag og fredag. Og han er optimist med hensyn til innholdet.

- 90 prosent er klart. Resten må topp-politikerne i EU løse, sier Frisvold.

Gratiskvoter og CO2-håndtering

Han regner med at fattige EU-land med stor andel kullenergi, vil måtte få flere gratis utslippskvoter for å gå med på EUs klimapakke.

- Faren er at kvoteprisen faller hvis det gis for mye gratiskvoter, framholder Frisvold.

Et annet avgjørende punkt EUs toppolitikere må avgjøre, er hvor mange CO2-kvoter demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst og -lagring. Her er det stort sprik mellom EU-parlamentet har gått inn for 500 millioner kvoter og ministerrådet som seg i mellom strides mellom 100-200 millioner.

21. november meldte ABC Nyheter at EUs renseplaner er i fare.

Les også: - EU har tyngde, vi har klarhet

Men sjekk om Norge gjør noe på hjemmebane i dette tv-innslaget!