Krisen i Hellas blir stadig dypere

PÅGRIPES: En gresk demonstrant blir pågrepet av politiet under onsdagens sammenstøt i Aten. Det var femte dag på rad med voldelige demonstrasjoner i den greske hovedstaden. (Foto: REUTERS/Oleg Popov / SCANPIX)
PÅGRIPES: En gresk demonstrant blir pågrepet av politiet under onsdagens sammenstøt i Aten. Det var femte dag på rad med voldelige demonstrasjoner i den greske hovedstaden. (Foto: REUTERS/Oleg Popov / SCANPIX)

<pTo politibetjenter er varetektsfengslet etter dødsfallet til en 15 år gammel gutt i Aten. Urolighetene i Hellas fortsatte for femte dag på rad onsdag, med generalstreik og nye sammenstøt mellom demonstranter og politi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på 15 år gamle Alexandros Grigoropoulos sist lørdag utløste voldsomme demonstrasjoner og opptøyer i den greske hovedstaden.

Onsdag ble to politimenn siktet i saken. Den ene ble siktet for forsettlig drap, mens den andre er siktet for medvirkning til drap.

Forsvarsadvokaten sier politibetjentene bare skjøt varselskudd og viser til den foreløpige obduksjonsrapporten. Rapporten viser at kula som Grigoropoulos ble truffet av, var en rikosjett.

Brannbomber

Flere steder i Aten støtte politiet onsdag nok en gang sammen med ytterliggående demonstranter. Flere brannbomber ble kastet mot rettslokalene der de to politimennene ble framstilt for varetekt.

Over 10.000 demonstranter ropte «Ned med purken» og bar på svarte flagg mens de marsjerte forbi utbrente og plyndrede butikker i den greske hovedstaden. Generalstreiken endte raskt i voldelige sammenstøt da både brannbomber og marmorbrokker ble kastet mot politiet.

Utenfor den greske nasjonalforsamlingen kastet demonstranter stein mot flere hundre politifolk som holdt vakt. Politiet svarte med tåregass.

Lover hjelp

Demonstranter kaster stein mot politifolk som holder vakt ved den greske nasjonalforsamlingen i Aten. (Foto: Scanpix)Demonstranter kaster stein mot politifolk som holder vakt ved den greske nasjonalforsamlingen i Aten. (Foto: Scanpix)

Urolighetene i Hellas er de verste på flere tiår, og stadig nye gatekamper er et klart bevis på at myndighetene ikke har klart å bringe situasjonen under kontroll.

Sinnet rettes også mot den konservative regjeringen, og den hardt pressede statsministeren Costas Karamanlis lover å gjenopprette ro og orden.

– Regjeringen er fast bestemt på ikke bare å skape trygghet for innbyggerne, men også hjelpe næringslivet med å komme seg på beina igjen, sa han i en TV-tale onsdag.

Den sosialistiske opposisjonen har krevd regjeringens avgang, men ber samtidig folk besinne seg.

– Jeg ber alle om å utvise ansvar og tilbakeholdenhet, og om å få slutt på all volden som herjer landet vårt, sier George Papandreou, lederen for sosialistpartiet.

Atens handelskammer anslår at det er gjort skader for 450 millioner kroner under opptøyene. 37 forretninger skal være fullstendig utbrent, mens totalt 435 har fått skader.

Lammet av streik

Atens internasjonale flyplass ble stengt på grunn av streiken i landets to største fagforbund. Også offentlig transport og andre tjenestetilbud ble rammet av den 24 timer lange streiken.

Fagforeningsmedlemmene streiket med krav om høyere lønn og mer statlig støtte til lavinntektsfamilier. De er også misfornøyde med regjeringens pensjonsreformer, som reduserer pensjonsutbetalingene og krever at folk jobber lenger.

De to forbundene GSEE og ADEDY representerer over halvparten av den greske arbeidsstyrken på 5 millioner.

Sosiale problemer

Anslagsvis 2.000–3.000 selverklærte og godt organiserte anarkister i de største byene skal ha stått bak opptøyene de siste dagene.

Myndighetene har ikke klart å få kontroll over de svært radikale miljøene, som delvis har sine røtter i motstanden mot militærdiktaturet i Hellas på begynnelsen av 1970-tallet, ifølge enkelte analytikere.

Hellas sliter dessuten med sosiale og økonomiske problemer. Selv om den generelle arbeidsledigheten har ligget på rundt 8 prosent de siste par årene, er så mange som 20 prosent av unge, nyutdannede grekere uten jobb. Den globale finanskrisen vil trolig forsterke dette bildet.

Sprer seg til Danmark

25 personer ble onsdag pågrepet i København etter en demonstrasjon til støtte for greske ungdommer.

Rund 150 ungdommer samlet seg til en uannonsert demonstrasjon på Israels Plads i København onsdag.

Da politiet grep inn forlot 40 til 50 personer demonstrasjonen med kurs mot indre by, hvor de ifølge politiet begikk hærverk. Rundt klokka 20 pågrep politiet 25 av demonstrantene på Nytorv. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus