- Sats på enøk

RÅDGIVER: Gro Harlem Brundtland, klimarådgiver i FN, deltok på en rundbordskonferanse under klimaforhandlingene i Polen i kveld. (Foto: Tor Bjarne Christensen)
RÅDGIVER: Gro Harlem Brundtland, klimarådgiver i FN, deltok på en rundbordskonferanse under klimaforhandlingene i Polen i kveld. (Foto: Tor Bjarne Christensen)

<pSats på energisparing og oppnå store kutt i utslippene av klimagasser. Det sa Gro Harlem Brundtland til en rundbordskonferanse i Poznan i kveld.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Poznan (ABC NYHETER): - USA bruker sin energi bare halvparten så effektivt som Japan. Kina får ni ganger mindre ut av sin energi.

- Dette illustrerer hvor stort potensialet for energieffektivisering er, sa Brundtland.

Brundtland er på klimatoppmøtet i Polen som spesialutsending fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

I kveld deltok hun i en diskusjon om lavutslippsteknologi arrangert av «Global leadership for climate action», et initiativ som FN-fondet og Madrid-klubben står bak.

- Alle møter dilemmaet

I talen sin snakket Brundtland om energidilemmaet verdens land er stilt overfor.

- Alle land møter dette dilemmaet. Økt bruk av fossil energi er grunnen til at vi er her i Poznan.

- Samtidig har den globale velstanden økt gjennom mange tiår som følge av den fossile energien. Det er klart for alle at vi ikke kan fortsette på samme måte, sa Brundtland.

Avhengig av privat sektor

Brundtland påpekte den store forskjellen i hvor effektivt energien utnyttes i ulike land.

Ved å satse på utvikling av effektiv teknologi kan store reduksjoner i utslippene av klimagasser oppnås. Samtidig er teknologien viktig for at utsatte land skal kunne tilpasse seg til klimaendringene. Brundtland mener at denne jobben ikke kan gjøres uten hjelp fra næringslivet.

- Jeg er overbevist om følgende: Hvis vi tror vi skal få penger til tilpasning og reduksjon av klimaendringer fra det offentlige kan vi bare pakke sammen.

- Den private sektoren må bidra, og det må etableres mekanismer som kanaliserer penger til disse formålene, sa Brundtland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus