Internasjonal støtte til norsk iTunes-krav

FIRE MILLIARDER: Apple-sjef Steve Jobs avbildet foran et skilt som viser hvor mange låter som ble solgt via musikknettbutikken iTunes i 2007. (Foto: AP Photo/Jeff Chiu)
FIRE MILLIARDER: Apple-sjef Steve Jobs avbildet foran et skilt som viser hvor mange låter som ble solgt via musikknettbutikken iTunes i 2007. (Foto: AP Photo/Jeff Chiu)

<pForbrukerorganisasjoner fra store deler av verden stiller seg nå bak de norske kravene om at musikk fra iTunes Store skal kunne spilles på andre enheter enn iPod.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke europeiske forbrukerorganisasjoner, samt organisasjoner fra Canada og USA, stiller seg bak Forbrukerombudets krav om interoperabilitet. I klartekst betyr at den digitale musikken som selges i musikknettbutikken til iTunes må strippes for alle koder som hindrer avspilling på annet utstyr enn Apples iPod – av bransjen kalt Digital Rights Management (DRM).

– Forbrukerne bestemmer

– Forbrukerne må selv få velge hvilket utstyr de skal spille av musikken de har kjøpt og lastet ned fra nettet. Dette er en svært viktig sak for forbrukere over hele verden, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon og forbrukerorganisasjonen BEUCs direktør, Monique Goyens, i en felles pressemelding.

BEUC representerer 42 forbrukerorganisasjoner fra hele Europa, og har lenge jobbet for større valgfrihet ved kjøp av digitalt innhold. Forbrukerombudet får også støtte av amerikanske forbrukerorganisasjoner som Electronic Frontier Foundation og Public Interest Advocacy Centre i Canada.

Langvarig kamp

– Vi håper at Forbrukerombudets arbeid vil følges opp av andre forbrukermyndigheter i EU. Også EU-institusjonene bør slutte seg til vårt krav når de behandler spørsmålet om forbrukernes digitale rettigheter, sier Monique Goyens, direktør i BEUC.

Saken mot iTunes startet i 2006, og så langt har ikke selskapet kommet med en løsning som tilfredsstiller Forbrukerombudets krav. I slutten av september i år ga Forbrukerombudet iTunes beskjed om at de tar saken til Markedsrådet. Markedsrådet kan komme med en rettslig bindende avgjørelse vedrørende lovligheten av iTunes’ bruk av innelåsende DRM-teknologi. (©NTB)

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus