Skal bygge «Universet»

Det nye utviklingsprosjektet «The Universe» kan sees som øyer formet som himmellegemer rundt «The World». Illustrasjon: Nakheel.
Det nye utviklingsprosjektet «The Universe» kan sees som øyer formet som himmellegemer rundt «The World». Illustrasjon: Nakheel.

<pDe står bak palmeøyer, Dubailand og The World. Nå vil Dubai bygge The Universe.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internasjonal finanskrise til tross, de gigantiske byggeprosjektene i emiratet Dubai vil ingen ende ta. Ikke før har de satt spaden i jorda for å starte på gigantiske byggeprosjekt, så kommer planene om neste prosjekt, som skal være enda større, enda mer spektakulært, høyere, bedre, mer luksuriøst og så videre.

Denne gang er det de mye omtalte 500 kunstige øyene i «The World» som skal bli omkranset av en storebror ute i Dubaibukta. Og hva er vel da mer naturlig enn at det er universet som ligger utenfor.

«The Universe» er i hvert fall navnet på den arabiske eiendomsgiganten Nakheels nyeste utviklingsprosjekt. Ifølge Nakheel, vil «The Universe» bestå av menneskeskapte øyer formet som solen, planeter og himmellegemer, og bli et luksuriøst boligområde, samt gi et viktig bidrag til Dubais kommersielle side og økonomi.

Omtrent som alle andre byggeprosjekter i Dubai, altså.

Les også: Blir dette verdens nye hovedstad for sport?

Store ambisjoner

Det arabiske emiratet har på rekordtid tatt steget fra å være en relativt ubetydelig prikk i verdenssammenheng til å bli en internasjonal metropol hvor ord som måtehold og moderasjon synes ukjent.

Befolkningen, som nå teller en og en halv million, øker med hele 25.000 i måneden. Innen 2010 er planene at Dubai skal nå fem millioner innbyggere og 15 millioner besøkende årlig.

Les også: Slik skal Dubai erobre verden

Frykter tidenes nedtur

Samtidig spør flere og flere seg nå om det rike arabiske emiratet kan ha gapt over for mye. Finanskrisen har nemlig også rammet Dubai hardt. Siden i sommer har børsen i Dubai raset ned fra 6000 poeng til like under 2000 poeng. Synkende oljepris har også fått betydelige konsekvenser for emiratets økonomi. Ikke så mye fordi Dubai er direkte eksponert for fallet i oljeprisene, men fordi det gir ringvirkninger også i emiratet når rike turister blir til fattige turister.

Ifølge Hegnar.no kan Dubai stå på randen av tidenes nedtur. Store investeringsbanker som Goldman Sachs og Morgan Stanley har begynt å kvitte seg med arbeidere, da forretningene har begynt å tørke opp.

Flere frykter at eiendomsprisene i Dubai kan komme til å kollapse totalt, ettersom en viktig faktor i eiendomsmarkedet er spekulanter som har betalt et lite forskudd. Det samme fenomenet har vi sett her hjemme, både i byen og på fjellet, men i Dubai har det skjedd i en målestokk som nesten ikke er til å fatte, med spekulanter fra hele verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus