- Alle konflikter kan løses

Leder av Nobel Komiteen Ole Dambolt Mjøs (tv), årets prisvinner Martti Ahtisaari og Nobelkomitemedlem, Berge Furre, under utdelingen av årets Nobels fredspris i Oslo rådhus onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Leder av Nobel Komiteen Ole Dambolt Mjøs (tv), årets prisvinner Martti Ahtisaari og Nobelkomitemedlem, Berge Furre, under utdelingen av årets Nobels fredspris i Oslo rådhus onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.

<pAlle konflikter og kriger er menneskeskapte. Derfor kan de også løses, fastslår årets vinner av Nobels fredspris, finske Martti Ahtisaari.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen og Jofrid Egeland): I takketalen som han holdt i Oslo Rådhus onsdag, rettet Ahtisaari samtidig tydelig og skarp kritikk mot verdenssamfunnets manglende evne og vilje til å løse og stoppe pågående kriser og konflikter, spesielt i Midtøsten.

Foran kongeparet, kronprinsparet og den norske regjeringen takket han dypt for tildelingen av Nobels fredspris, som han omtalte som «den høyeste ære» som kan tildeles personer som arbeider med internasjonal konfliktløsning.

Menneskeskapt

– Kriger og konflikter er ikke uunngåelige. De er forårsaket av mennesker. Det er alltid interesser som fremmes gjennom krig. Derfor kan de som har makt og innflytelse også stoppe dem, sa Ahtisaari i sin tale i Oslo Rådhus onsdag.

– Fred er et spørsmål om vilje, fortsatte Ahtisaari.

– Alle konflikter kan løses, og det finnes ingen unnskyldninger for å la dem fortsette i uendelighet.

– Det er ganske enkelt utålelig at voldelige konflikter unndrar seg løsning i tiår, skaper umålbare menneskelige lidelser og forhindrer økonomisk og sosial utvikling.

Han fastslo at FN er den riktige rammen for internasjonalt fredsarbeid, men kritiserte medlemslandene for å pålegge organisasjonen store og krevende oppgaver uten å gi den midlene til å gjøre arbeidet. Han tok også til orde for å gi kvinner en mer framtredende plass i fredsarbeid.

Obama og Midtøsten

Ahtisaari gikk også ut med en innstendig oppfordring til verden, og spesielt USAs påtroppende president Barack Obama, om å gripe fatt i Midtøsten-konflikten og løse den. Konfliktene har pågått så lenge i området at mange har begynt å betrakte dem som uløselige, sa Ahtisaari.

– Jeg deler ikke den oppfatningen. Alle kriser, inkludert krisen i Midtøsten, kan løses, fastslo han, og tilføyde at det vil kreve bidrag fra alle parter i området.

– Jeg håper USAs nye president, som blir tatt i ed neste måned, vil prioritere Midtøsten høyt i sitt første år i embetet, sa Ahtisaari.

Han kom dermed med en indirekte kritikk av forgjengeren George W. Bush som først begynte å arbeide med Midtøsten i det siste året.

Også EU, Russland og FN må være seriøst engasjert, slik at en løsning kan finnes «fra Israel og Palestina til Irak og Iran».

Varig fred

– Hvis vi vil ha varige resultater, må vi se på hele regionen, understreket fredsprisvinneren.

– Hele verdenssamfunnets troverdighet står på spill, fortsatte han.

– Vi kan ikke fortsette år etter år og ganske enkelt late som vi gjør noe for å bedre situasjonen i Midtøsten. Vi må også få resultater.

Ahtisaari avsluttet også med sterke ord:

– Vi bør ikke godta noen unnskyldninger fra dem ved makten. Fred er et spørsmål om vilje sa han til stående applaus fra salen.

Dypt takknemlig

– Det jeg føler nå, kan bare sammenlignes med gleden jeg har følt når jeg ser forandringene som fred bringer i folks liv, sa den tidligere finske presidenten etter å ha mottatt medalje og diplom fra Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs.

Ahtisaari minnet om at han selv, bare to år gammel, ble rammet av krig da Sovjetunionen og Nazi-Tyskland ble enige om å innlemme finske Karelen i Sovjetunionen. Barndommens opplevelser bidro sterkt til hans engasjement for fredsarbeid.

Etter takketalen fikk Finlands første fredsprisvinner varme gratulasjoner fra kongeparet og kronprinsparet.

Ahtisaaris tremenning, Terje Adolfsen fra Hvaler, var til stede under fredsprisutdelingen med sin kone Ingrid, etter invitasjon fra Nobelkomiteen.

– Vi er veldig stolte av Martti. Han har gjort masse for freden, sier de to til NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus