Frykter mer uro

Politi holder vakt under en fredelig demonstrasjon utenfor den greske nasjonalforsamlingen tirsdag kveld.  Foto: REUTERS/John Kolesidis/SCANPIX
Politi holder vakt under en fredelig demonstrasjon utenfor den greske nasjonalforsamlingen tirsdag kveld.  Foto: REUTERS/John Kolesidis/SCANPIX

<pAtens internasjonale flyplass er stengt på grunn av streik i Hellas’ to største fagforbund. Situasjonen er svært spent, og streiken skaper frykt for nye opptøyer i landets storbyer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også offentlig transport og andre tjenestetilbud ble rammet av den 24 timer lange streiken onsdag.

Les også:

– Gresk tenåring drept av rikosjett

Fagforeningsmedlemmene streiker med krav om høyere lønn og mer statlig støtte til lavinntektsfamilier. De er også misfornøyde med regjeringens pensjonsreformer, som reduserer pensjonsutbetalingene og krever at folk jobber lenger.

De to forbundene GSEE og ADEDY representerer over halvparten av den greske arbeidsstyrken på 5 millioner.

Flere av de største byene i Hellas har de siste fire-fem dagene vært herjet av angrep mot biler, butikker og bygninger og voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Urolighetene startet etter at politiet skjøt og drepte en 15 år gammel gutt i Aten sist lørdag.

– Regjeringen ansvarlig

Fagforbundene avviste en anmodning fra landets sterkt kritiserte konservative regjering om å droppe streiken, som mange frykter vil kunne utløse nye opptøyer.

Men de fagorganiserte har gått med på å begrense omfanget av protestmarsjene og avblåse planene om å demonstrere i Aten for ikke å fyre opp under den spente situasjonen.

Den sosialistiske opposisjonen krevde tirsdag at landets regjering må gå av som følge av urolighetene. Den greske statsministeren, Costas Karamanlis, har på sin side anmodet de politiske partiene om å stå samlet i krisen, men sosialistene er ikke i humør til å inngå noe kompromiss med regjeringen.

– Han og regjeringen hans er ansvarlig for den omfattende krisen som landet og det greske samfunnet opplever, sier sosialistenes talsmann, George Papakonstantinou.

Sosiale problemer

Anslagsvis 2.000-3.000 selverklærte og godt organiserte anarkister i de største byene skal ha stått bak opptøyene, som eksperter mener skyldes en rekke ulike faktorer.

Myndighetene har ikke klart å få kontroll over de svært radikale miljøene, som delvis har sine røtter i motstanden mot militærdiktaturet i Hellas på begynnelsen av 1970-tallet, mener enkelte analytikere.

Hellas sliter dessuten med sosiale og økonomiske problemer. Selv om den generelle arbeidsledigheten har ligget på rundt 8 prosent de siste par årene, er så mange som 20 prosent av unge, nyutdannede grekere uten jobb. Den globale finanskrisen vil trolig forsterke dette bildet.

I tillegg har den store greske toleransen for demonstrasjoner bidratt til å gjøre det vanskeligere for politiet å få bukt med de radikale miljøene, mener ekspertene. Dette har anarkistene i tillegg utnyttet til sin fordel. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus