Siste dråpe

Det litterære tidsskriftet Kraftsentrum har fått en blodig finale.
Det litterære tidsskriftet Kraftsentrum har fått en blodig finale.

<pGunnhild Øyehaug og Olaug Nilssen ender sine redaktørkarrierer i blodbad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da venninnene og forfatterkollegaene Olaug Nilssen og Gunnhild Øyehaug startet tidsskriftet Kraftsentrum i 2005 var temaet «drit i litteraturen». Når de nå avslutter med blad nummer sju er det blod det handler om.

Et kretsløp

- Det var Gunnhild som foreslo at det skulle handle om blod, og jeg sa ok. Vi syntes at det ble en fin avrunding. Det er et lite kretsløp fra det første til det siste nummeret. Det er et tema som rommer så mange ting når det kommer til litteratur. Blod er et sentralt element i alt fra krim til nyere samtidslitteratur. Det ga oss anledning til å snakke om mye forskjellig litteratur i samme nummer, sier avtroppende redaktør Olaug Nilssen.

Gunnhild Øyehaug fikk sin brakdebut som romanforfatter i år med «Vente Blinke», mens Nilssen vakte oppsikt for noen år siden med «Få meg på for faen». De representerer begge en litteratur som på samme tid rommer det komplekse og uhøytidelige. Nå ønsker de å konsentrere seg om bøkene og arbeidet som lærere ved skrivekunstakademiet i Bergen.

- Hvorfor velger dere så ekle temaer?

- Vi har jo bare to ekle temaer; drit og blod, men vi har også hatt for eksempel et temanummer om Arnulf Øverland. Det kommer jo an på hvordan du ser på det. De tekstene som er i dette nummeret er ikke ekle. De er interessante. Du kan si at det handler om å se det interessante i det ekle. Vi vil spenne vidt, sier Nilssen.

Humoristisk litteraturdebatt

Du kan si at det handler om å se det interessante i det ekle Hun og Øyehaug startet Kraftsentrum fordi de ønsket å lage et alternativ til de tunge litterære tidsskriftene. Bladet ble omfavnet både av journalister og forfatterstand på grunn av at det evnet å kombinere en seriøs debatt om litteratur med humor og personlighet. I det siste nummeret finnes bidrag fra blant annet Vigdis Hjort, Johan Harstad, Gunnar Staalesen og Siri M. Kvamme.

- Vi ville at det skulle være morsomt, og ikke så selvhøytidelig, men da risikerer vi også å ikke bli tatt på alvor. Jeg håper at vi har klart å finne en balanse der. Hvis vi blir husket håper jeg at det blir som noen som tok den kombinasjonen mellom humor og alvor, tungt og lett stoff, sier Nilssen.

Blod i litteraturen

I det siste nummeret brukes blodtemaet til å diskutere blodets rolle i norsk samtidslitteratur. Gunnar Staalesen gir en leksjon i blodets i krimhistorien og gjør et forsøk på å sette antikrim-snobbene i skammekroken. Det diskuteres om hvorvidt kritiker Øystein Rottems er ærlig eller fordomsfull når han skriver at Kristine Næss sin bok «Sonja» oser av «klumpete menstrasjonsblod», og melodramaet får gjennomgå på godt og vondt.

- Det handler om romanens hjerteblod, det konkrete blodet slik det beskrives i litteraturen; vold, blod og fødsel. I overført betydning handler det om pumpende litteratur. Blod er alltid med i litteraturen. Ingen vil skrive blodfattig litteratur, sier Nilssen.

- Det er jo mange som hisser seg opp over blod i film, men ikke så mye i litteraturen. Er blod i litteraturen mer ufarlig?

- Det er et godt spørsmål. På en måte ja, og på den andre måten nei. Det du leser kan bli veldig sterkt, fordi du lager dine egne bilder. De kan være verre enn det du får servert på film, selv om film er et sterkt medium. Ungdomslitteraturen har jo blitt kritisert i det siste for å spekulere i vold og sex, så helt ukontroverisellt er det ikke, mener Nilssen.

Nå håper hun at noen vil fortsette tradisjonen som de har startet.

- Jeg håper at vi nå har startet et rom på Cappelen Damm, og at noen andre kan overta. Det er en oppfordring til Cappelen Damm om å la noen andre få den samme muligheten som vi fikk, sier forfatteren.

Foto: Flickr Creative commons /Nyki_m og jenlight.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus