Etiopia trapper opp militært i Somalia

Militante islamister er på frammarsj i Somalia, og erobrer stadig nye områder. Foto. REUTERS/SCANPIX.
Militante islamister er på frammarsj i Somalia, og erobrer stadig nye områder. Foto. REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtiopiske styrker strømmer over grensa til Somalia, for å ta opp kampen med islamistene som de siste månedene har tatt over store deler av landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mogadishu (NTB-AP): Etiopias militære opptrapping kommer få uker før de etter planen skal forlate nabolandet, der styrkene de siste to årene har bidratt til å holde den vestligstøttede regjeringen i Mogadishu ved makten.

Den varslede etiopiske tilbaketrekningen ved årsskiftet øker faren for at det vaklevorne regimet faller, og militæroffensiven som nå er innledet er trolig et forsøk på å forhindre at dette skjer.

Bekrefter

En talsmann for den regjeringsvennlige militsen i Somalia, Dahir Dhere, bekrefter at etiopiske styrker de siste dagene har innledet en offensiv.

– De bistår det somaliske folk med å bli kvitt Al-Shabab, sier han med henvisning til den islamistiske gruppen som nå rykker stadig nærmere hovedstaden.

Innbyggere i grenseområdet bekrefter at store mengder etiopiske soldater og militære kjøretøy de siste dagene har krysset grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Shabab kontrollerer nå store deler av det sørlige Somalia og beveger seg også fritt i deler av hovedstaden der etiopiske styrker og den regjeringsvennlige militsen er under daglige angrep.

Land i kaos

Somalia har vært uten fungerende sentralmyndigheter siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble styrtet i 1991.

I juni 2006 tok Unionen av islamske domstoler kontroll over Mogadishu. Det resulterte i at etiopiske styrker, med USAs stilltiende velsignelse, invaderte landet og jaget islamistene ut av Mogadishu.

Voldsbølgen i Somalia har de siste par årene krevd over 10.000 menneskeliv og drevet 1 million mennesker på flukt. Flere millioner mennesker har behov for nødhjelp.