Britiske styrker forlater Irak

En britisk soldat ser på en gutt som later som om han holder et våpen, på patrulje i Basra. Foto: Scanpix/Reuters.
En britisk soldat ser på en gutt som later som om han holder et våpen, på patrulje i Basra. Foto: Scanpix/Reuters.

<pBritenes seks år lange okkupasjon av Sør-Irak går mot slutten og de siste britiske soldatene vil forlate Basra innen utgangen av juni.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): Britene kommer ikke til å overlate sikkerheten i området til irakerne, men vil bli erstattet av en stor amerikansk styrke, opplyser en høytstående britisk forsvarskilde til The Guardian.

Timeplanen for den britiske tilbaketrekningen vil trolig først bli offentliggjort av statsminister Gordon Brown over nyttår, men ifølge London-avisen vil nedtrappingen starte i mars.

Britiske og amerikanske militære ledere har i flere måneder planlagt den britiske tilbaketrekningen og vurdert hvilke sikkerhetsmessige følger det kan få.

Ifølge planen som nå ligger på bordet vil så å si alle de 4.000 britiske soldatene i Basra-området være ute innen utgangen av juni.

Rundt 300 instruktører blir etter oppfordring fra irakiske myndigheter værende, for å trene opp den irakiske marinen og bistå i arbeidet med å etablere stabsskoler for irakiske offiserer.

Utstyret, som består av alt fra stridsvogner til telt, skal fraktes tilbake til Storbritannia, med unntak av helikoptre og førerløse overvåkingsfly som skal videresendes til Afghanistan.

Flere tusen amerikanske soldater skal erstatte britene i Basra, og blant annet beskytte de mange kolonnene med forsyninger som ruller inn fra Kuwait.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus