India frykter at selvmordsbombere er på frifot

En soldat holder vakt ved Chhatrapati Shivaji-terminalen i Mumbai. Foto Scanpix/AP.
En soldat holder vakt ved Chhatrapati Shivaji-terminalen i Mumbai. Foto Scanpix/AP.

<pDe ti mennene som gjennomførte terrorangrepene i Mumbai i India, tilhørte en mye større gruppe med selvmordsaksjonister. Ingen vet hvor de øvrige befinner seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mumbai (NTB): – Ytterligere 20 var rede til å dø. Det er svært urovekkende, sier visepolitimesteren i Mumbai, Deven Bharti, til The New York Times.

Den islamistiske pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba rekrutterte opprinnelig 30 unge menn for selvmordsaksjoner, forteller Bharti.

Opplysningen kommer fra den eneste angriperen som overlevde terroraksjonen i Mumbai, der 171 mennesker ble drept.

Plukket ut

Muhammad Ajmal Kasab har under avhør fortalt hvordan de 30 mennene gjennomgikk intensiv trening i Pakistan.

Kasab og ni andre ble plukket ut til å gjennomføre angrepene i Mumbai og deretter isolert i et avsidesliggende hus i tre måneder. Der ble de delt inn i tomannsgrupper og tildelt hvert sitt mål i Mumbai. Informasjonen om målet fikk de ikke lov til å dele med de øvrige.

De 20 andre selvmordsaksjonistene så de ifølge Kasab aldri noe mer til, og det er derfor uklart hvor de skjuler seg, opplyser Bharti.

Indisk politi understreker at det ikke er noe som tyder på at selvmordsaksjonistene er på plass i India, men frykter likevel at det kan være tilfelle.

Amerikansk skepsis

Pakistanske myndigheter, som er under sterkt press fra India og omverdenen for å slå ned på Lashkar-e-Taiba, hevdet mandag å ha pågrepet en rekke sentrale ledere i den islamistiske gruppen.

Blant dem Pakistan hevder å ha i sin varetekt, er gruppens øverste operasjonssjef, Zaki-ur-Rehman Lakhvi, som står på USAs liste over terrorister.

Ifølge amerikansk etterretning har Lakhvi tidligere vært aktiv i Tsjetsjenia, Bosnia, Irak og Sørøst-Asia, noe norske myndigheter ble orientert om så sent som i juni i år.

USA berømmer offisielt Pakistan for å ha aksjonert mot gruppen, men amerikanske sikkerhetskilder er skeptiske og etterlyser beviser for at Lakhvi virkelig er tatt.

– Det må stilles spørsmål ved hvor langt den pakistanske regjeringen vil gå for å tøyle denne gruppen, som i to tiår har fungert som en gren av den pakistanske hæren og etterretningstjenesten, skriver The New York Times.

Utleveres ikke

– Pakistanske myndigheter har også tidligere lovet å slå til mot disse folkene. De har pågrepet en eller to, for deretter å løslate dem igjen noen måneder senere, sier en høytstående tjenestemann med lang fartstid i regionen.

– Vi bør derfor ikke forvente at det kommer stort ut av dette, sier tjenestemannen.

India har bedt Pakistan utlevere en lang rekke personer med tilknytning til Lashkar-e-Taiba, men pakistanske myndigheter har gjort det klart at utlevering ikke kommer på tale.

– Dersom det foreligger beviser mot dem, vil de bli stilt for retten i Pakistan, lyder svaret fra Islamabad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus