Sverige skal undersøke Nobels fredspris

<span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs (th), passet på at alt gikk riktig for seg da privinner Martti Ahtisaari skrev under på protokollen i<strong>Nobel</strong>-instituttet. Foto: Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / POOL</span>
Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs (th), passet på at alt gikk riktig for seg da privinner Martti Ahtisaari skrev under på protokollen iNobel-instituttet. Foto: Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / POOL

<pSvenske myndigheter skal undersøke om Nobelkomiteen i Norge etterlever Alfred Nobels testamente.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobels arv blir ivaretatt av Nobelstiftelsen i Sverige, og en gransking av fredsprisen havner dermed under det svenske stiftelsestilsynet, melder NRK.

– Myndighetene vil undersøke om det finnes grunn til å gripe inn mot stiftelsens styre, sier stiftelsesekspert og saksansvarlig ved Stockholms län, Mikael Wiman.

Den norske juristen og fredsaktivisten Fredrik Heffermehl er blant dem som har kritisert den norske Nobelkomiteen for å ikke dele ut prisen i tråd med Nobels testamente.

Heffermehl retter i en bok sterk kritikk mot bruken av et utvidet fredsbegrep. Han mener Nobelkomiteen ikke respekterer testamentet som ligger til grunn for prisen.

Det svenske tilsynet vil prøve å finne ut om tildelingene av fredsprisen er i tråd med Nobels testamente. Wiman ber derfor om et klart svar fra Nobelstiftelsen.

– Stiftelsen i Stockholm vil henvende seg til styret i Norge for å få en kommentar, sier Wiman.

Avtroppende leder av Nobelkomiteen i Norge, Ole Danbolt Mjøs, sier komiteen legger Nobels testamente til grunn for alle beslutninger.

– Vi har testamentet til Alfred Nobel i bunnen for alt vi gjør. Så har vi i tillegg at ting må skje i Nobels ånd. Nobel var en dynamisk person, og vi tror opplagt at det er i Nobels ånd å utvide fredsbegrepet noe. Det er flere veier til fred, og det står vi på, sier Mjøs. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus