Norsk forvandling ga storseier

KNUSTE DANMARK: Tonje Larsen og Norge knuste Danmark med 31-19 i EM-kampen i håndball i Ohrid tirsdag kveld. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

<pNorge fosser videre mot semifinale i håndball-EM. Therese Pedersens storspill bidro til en forvandling som ga 31-19-seier over Danmark.</p

Videre allerede onsdag?

Slik kan Norge gå til EM-semifinale allerede onsdag:

Norge vinner over Ungarn mens Spania og Romania taper. Norge møter Romania i siste kamp, og den kan bli ren finale om semiplassen.

Rekken på 23 strake kamper uten tap virket i fare da Danmark ledet med fem mål noen minutter før pause. Pedersen kom inn for en Katrine Lunde Haraldsen som ikke hadde dagen. Hun slapp inn det første skuddet, men stengte deretter buret i over et kvarter.

En av de første redningene gjorde hun med ansiktet, og hun inspirerte lagvenninnene til en metamorfose fra klønespill til oppvisningshåndball. Norge scoret 11 mål på rad og endte opp med sin største mesterskapsseier over Danmark noensinne.

Det er også den største seieren over danskene i Marit Breiviks regjeringstid. EM-finalen i 1998 endte med åttemålsseier.

Norge har nå spilt 20 kamper på rad uten tap i EM-sluttspill. Det var den 19. seieren som kom mot danskene, og mye tyder på at det går mot ekte hat trick i EM-titler. Norge topper nå tabellen og kan være klar for semifinale før siste kamp, men det avhenger av andre resultat onsdag.

Stolpe-ut

Det startet bra med scoring på Norges to første angrep, mens Haraldsen reddet Danmarks fire første skudd. Men så stokket det seg helt for de norske, som sendte skuddene i stolpene eller så dem reddet av Karin Mortensen.

Tonje Larsen scoret med sin første avslutning, men feilet med de fem neste. Hele sju ganger i første omgang smalt det i Danmarks målstolper, mens ballen føk i nettet bak Haraldsen gang på gang.

Trine Troelsen traff med sine fire første skudd, og danskene gikk fra 0-2 til fem måls ledelse på 12-7 fem minutter før pause. Noen redninger av Therese Pedersen, som avløste Haraldsen på 7-11, og tre norske reduseringer betydde at Danmark ledet med bare to mål halvveis.

Da Kristine Lundes mislykkede forsøk på innspill til Isabel Blanco gikk rett i mål i omgangens sluttsekunder, vendte lykken for Norge.

Utklassing

Therese Pedersen stengte målet i de ti første minuttene av annen omgang, og da hun slapp inn sitt annet mål for kvelden var kampen avgjort. Da sto det allerede 18-12 til Norge.

Danskene fikk noen trøstemål mot slutten, men Norge feide inn scoring etter scoring. Linn Kristin Riegelhuth og Tonje Nøstvold skjøt danskene i senk og bidro til en annenomgang Norge vant 21-7.

Resultater gruppe I:

Ungarn – Ukraina 26-24 (10-9), Romania – Spania 18-26 (9-9), Danmark – Norge 19-31 (12-10).