- Kan utleveres til Bosnia

<p>SLOSS FOR KRIGSHERRE: 41-åringen deltok i styrkene til Fikret Abdic (t.v) som kontrollerte deler av vest-Bosnia. På bildet treffer han Serbias president Slobodan Milosevic og lederen for de bosniske serberne, Radovan Karadzic. Foto: Scanpix. </p>
SLOSS FOR KRIGSHERRE: 41-åringen deltok i styrkene til Fikret Abdic (t.v) som kontrollerte deler av vest-Bosnia. På bildet treffer han Serbias president Slobodan Milosevic og lederen for de bosniske serberne, Radovan Karadzic. Foto: Scanpix.

<pEn 41 år gammel bosnisk statsborger kan utleveres til Bosnia-Hercegovina for krigsforbrytertiltale.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slo Frostating lagmannsrett fast mandag. Mannen kom til Norge i 1997, og ble pågrepet ti år senere.

Siden den gang har han sittet i varetekt, i påvente av rettens godkjennelse om utlevering. Tingretten slo i sommer fast at mannen ikke kunne utleveres, på bakgrunn av forholdene i Zenica fengsel.

Denne kjennelsen er nå satt til side, og tiltalte kan bli utlevert under forutsetning av at han ikke må sone i Zenica, skriver Kripos i en pressemelding.

Siktet for mishandling

Ifølge siktelsen har 41-åringen begått krigsforbrytelser i Drmeljevo-leiren, vest i Bosnia-Hercegovina.

Blant overgrepene han er siktet for er mishandling, frihetsberøvelse og ualminnelige lidelser og tvangsarbeid.

Kjennelsen kan ankes til Høyesteretts ankeutvalg.

- Kjennelsen er viktig fordi den makerer at Norge ikke skal være et fristed for krigsforbrytere, sier politiadvokat i Kripos, Espen Skjerven til ABC Nyheter.

- Frykter for livet

Siktedes forsvarer Per Joar Henjum sier siktede vurderer å anke dommen.

- Klienten må nå ta stilling til om han ønsker å anke. Det er viktig premiss at han ikke kan utleveres ikke til Zenica-fengselet. Det har vært viktig for han, men han ønsker selvsagt å unngå utlevering overhodet.

- Kripos har hevdet at det er tilstrekkelig gode forhold i Zenica. Men det er et stort og overfylt fengsel, der det har vært konstatert brudd på menneskerettighetene. Han frykter for livet og for at han kan få krenket menneskerettighetene, dersom han blir utlevert, sier Henjum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus