Bomull gir WTO-krøll

Taper i WTO: Afrikanske bomullsprodusenter, som denne kvinnen ved Garoua i Kamerun, konkurrer med subsidierte storbønder i USA. Foto: Scanpix/AFP
Taper i WTO: Afrikanske bomullsprodusenter, som denne kvinnen ved Garoua i Kamerun, konkurrer med subsidierte storbønder i USA. Foto: Scanpix/AFP

<pFattige afrikanske bomullsbønder kan ha blitt USAs gisler i WTO-forhandlingene. U-landsinteresser møter motbør i WTOs utviklingsrunde. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene sto nærmest på stedet hvil inntil 1. august 2004. Da kom landene på ny fram til en pakke. Men målet om å komme i mål med Doha-runden 1. januar 2005, lyktes ikke.

Så satte man utgangen av 2006 som ny frist. I juli 2006 måtte WTOs generaldirektør Pascal Lamy suspendere fortsatt fastlåste forhandlinger. Deretter har diplomatene siden begynnelsen av 2007 gjort nye forsøk på gjennombrudd.

I juli i år gjorde Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Dette mini-ministermøtet lyktes ikke å bli enige trass i at de satt sammen i ni dager.

WTOs generaldirektør Pascal Lamy mislyktes igjen mandag i å nærme seg en ny global handelsavtale i den såkalte utviklingsrunden til Verdens handelsorganisasjon WTO. Grunnen var ikke som mange her hjemme tror, subsidieringen av bønder i verdens utkant, Norge.

Faktisk er det konkurransen fattige afrikanske bomullsprodusenter opplever fra høyt subsidierte bønder i USA, samt motstanden mot å la småbønder i u-land få en spesiell beskyttelsesording mot import, som nå får det hele til å gå i stå i striden om en landbruksavtale.

WTO-sjefens fokuspunkter

Det bekreftet Pascal Lamy etter mandagens samtaler, som viste at det foreløpig ikke er grunnlag for å innkalle ministere til reelle forhandlinger.

- Jeg har besluttet å fokusere på tre områder for alvorlig politisk utprøving før vi kan samle et ministermøte, sa Lamy ifølge WTO-sekretariatet.

WTO-generaldirektøren listet opp bomullsstriden og den spesielle beskyttelsesmekanismen (SSM) i landbruksavtalen, foruten ett stridsspørsmål i industrisektoren.

USA slår ut afrikanere

Det viste seg at USA nok en gang nektet å inngå en avtale som sikrer afrikanske bomullsprodusenter mot urettferdig konkurranse på verdensmarkedet, fra høyt subsidiert bomull fra USA.

- Bomullsproduksjonen er halvert de siste fire årene i de viktigste bomullslandene i Afrika. Mest dramatisk har reduksjonen vært i Mali, Benin, sier administrerende direktør Nicolas Imboden i rådgivingsbyrået Ideas i Geneve.

Fem giverland, blant annet Danmark og Sverige, har i flere år bidratt med midler slik at fire vestafrikanske land kunne få utrednings- og rådgivingshjelp fra Imboden og hans folk.

Svære subsidier fra Bush og Obama

- I USA har myndighetene i enkelte år subsidiert bomullsproduksjonen med opptil 800 millioner dollar. Kongressens budsjettkomité lager framskrivinger bygd på den vedtatte langtidsplanen for landbruk, Farm Bill. De har avsatt 700-900 millioner dollar i året, sier Imboden.

Ifølge bomullsprodusentenes organisasjon National Cotton Council er anklagene mot dem myter. Ifølge deres egne tall utgjorde subsidiene 573 millioner dollar, 4 milliarder kroner, senest i 2007. Men de spår at tilskuddene vil gå kraftig ned.

- Vil ikke diskutere

- USA har 25.000 bomullsprodusenter, hvorav 10 prosent fikk 80 prosent av subsidiene, sier Imboden.

Av hensyn til disse produsentene har USAs forhandlere i WTO hele tida motsatt seg kravet fra Afrika om en egen avtale som skal redusere dumpingeksporten av bomull. Senest på det mislykkede ministermøtet i WTO i juli, slo presidentens handelsrepresentant Susan Schwab fast at det ikke kommer på tale å lage noen egen bomullsavtale før hele landbruksavtalen kommer på plass.

- På WTOs ministermøte i Hongkong i 2005 ble det bestemt at bomull skulle behandles spesielt, ambisiøst og raskere, sier Imboden.

Ministre ventet en uke

- Juli-møtet i WTO var en katastrofe. Ministrene fra afrikanske bomullsland var her i over en uke. Bomull ble ikke diskuterte en eneste gang, utbryter Imboden.

- Problemet nå er at USAs strategi, godt hjulpet av EU - de har åpenbart en avtale seg i mellom, vil behandle bomull helt til slutt hvis man klarer å komme fram til en WTO-avtale. Så vil de presentere afrikanerne for et diktat: Ta det dere får her, eller bli ansvarlige for sammenbrudd av hele Doha-runden, anklager Ideas-direktøren.

Beskyttelse av u-land

Det andre store stridsspørsmålet dreier seg om et punkt Norge støtter u-landene i: Retten til å beskytte innenlands produksjon mot så stor importkonkurranse at det utgjør en trussel mot egen matproduksjon.

I WTO-avtalen kalles dette altså en spesiell sikkerhetsmekanisme, SSM. USA og andre store eksportører mener dette vil utgjøre en for stor risiko for deres adgang til u-landenes markeder.

Lamy diskuterer nå disse spørsmålene med medlemsland i WTO, for å se om det går an å komme så nær en løsning at det er bryet verdt å innkalle til et ministermøte i Genève fra 17. til 19. desember, i stedet for som håpet, førstkommende helg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus