Sperrer Gaza for penger

Slutt på pengene: Skoselgere hadde overtatt denne bank-trappa sist søndag. Banken hadde ikke lenger penger å drive med. Foto: Scanpix/AP.
Slutt på pengene: Skoselgere hadde overtatt denne bank-trappa sist søndag. Banken hadde ikke lenger penger å drive med. Foto: Scanpix/AP.

<pBankene i Gaza har ikke lenger penger til lønninger og Eid-feiring, etter at Israel strupte pengeoverføringene. Støre er dypt urolig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg juletid uten tilgang til en krone: I palestinske Gaza feires den muslimske Eid-høytiden idet bankene har måttet stenge. Palestinerne stapper forgjeves bankkort i bankautomater. Alt fordi Israel har stengt strømmen av penger inn i dette avsperrede palestinske området.

Nå advarer det norske utenriksdepartementet: Dette betyr at bankene ikke har tilstrekkelig med kontanter til å utbetale lønninger og andre overføringer. Totalt rammes en halv million mennesker.

Urolig Støre

- Jeg er bekymret over restriksjoner på kontantoverføringer til Gaza som Israel har innført. Dette førte til at nærmere 77.000 offentlig ansatte i Gaza ikke fikk lønn idet palestinerne gikk inn i den viktige muslimske høytiden Eid, kommenterer utenriksminister Jonas Gahr Støre og slår fast:

- Jeg frykter at dette israelske tiltaket vil ytterligere forverre en allerede svært vanskelig økonomisk og humanitær situasjon.

Norge, som leder av den internasjonale givergruppen for palestinerne (AHLC), meddelte sin bekymring til israelske myndigheter mandag, forteller utenriksministeren i en pressemelding.

Full stopp for lønn

Stengningen av bankene gjør at lønnsutbetalingene til ansatte i offentlig sektor opphører. Og dette er et av de viktigste bidragene til å opprettholde økonomisk aktivitet i et isolert og avstengt Gaza.

- Jeg appellerer til israelske myndigheter om å oppheve disse tiltakene øyeblikkelig. Jeg vil understreke det akutte i den situasjonen som nå er skapt, sier Støre. Jeg frykter Israels fremgangsmåte vil tjene til å undergrave den palestinske regjering ledet av statsminister Salam Fayyad som har bred støtte og tillit i det internasjonale samfunn, og snarere bidra til å styrke ytterliggående grupper, sier Støre.

Selv om Gaza siden juni 2007 har vært kontrollert av Hamas, har den Fatah-ledede regjeringen i Ramallah på Vestbreden fortsatt å utbetale lønninger til sine ansatte i Gaza.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus