Rolig natt i Aten

Biler og bygninger har gått opp i flammer i Hellas de siste dagene, men natt til tirsdag roet gemyttene seg. Foto. SCANPIX/REUTERS.
Biler og bygninger har gått opp i flammer i Hellas de siste dagene, men natt til tirsdag roet gemyttene seg. Foto. SCANPIX/REUTERS.

<pEtter tre dager med hissige gatekamper var det i morgentimene tirsdag rolig i Atens gater.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptøyene i Hellas
* Lørdag kveld ble en 15 år gammel gutt skutt og drept av politiet i Aten. Ifølge politiet tilhørte gutten en gruppe ungdommer som kastet stein og brannbomber.
* Drapet utløste kort tid etter opptøyer i hovedstaden.
* Opptøyene har spredt seg til landets nest største by Thessaloniki og flere andre deler av Hellas, også øyer som Kreta og Korfu.
* Mange butikker, banker og biler er ramponert.
* Både studenter og andre ungdommer deltar i protestene, og mandag var greske universiteter fylt av hundrevis av demonstranter.
* Flere fagforeninger har oppfordret til streik på grunn av drapet.
* De siste månedene har det vært en rekke protester mot landets konservative regjering, spesielt fra studenter og fagorganiserte. En femdel av landets befolkning lever under fattigdomsgrensen.

(NTB)

Aten (NTB-DPA): Gresk politi forbereder seg likevel på nye opptøyer, først og fremst i området rundt det polytekniske universitetet i Aten der flere titall maskerte ungdommer har forskanset seg.

Les også:

Grekerne i sjokk etter tre dager med gatekamper

Mandag kveld steg svart røyk og flammer opp fra brennende biler og butikker i den greske hovedstaden, og et stort juletre utenfor den greske nasjonalforsamling ble også flammenes rov.

Tåregassen lå tung i gatene og rasende ungdommer drev politiet fra skanse til skanse.

Plyndring og hærverk

Over hele byen ble det meldt om plyndring og hærverk, og blant bygningene det gikk hardt ut over var hovedkvarteret til det greske flyselskapet Olympic Airways, Utenriksdepartementet, to store banker, et stort varehus og flere boligblokker.

Over 100 mennesker ble skadd i mandagens opptøyer, og politiet pågrep drøyt 50 ungdommer, melder greske medier.

Statsminister Costas Karamanlis skal etter planen ha et krisemøte med president Karolos Papoulias og lederne for landets politiske partier tirsdag, men talsmenn for myndighetene sier at det ikke er aktuelt å innføre landsomfattende unntakstilstand.

Flere byer

Opptøyene startet etter at en 15-åring ble skutt av politiet i Exarchia lørdag, en bydel i Aten som lenge har vært tilholdssted for venstreradikale og anarkistiske ungdomsmiljøer.

To politimenn er pågrepet og siktet i saken, den ene for drap og den andre for medvirkning. Tirsdag skal 15 år gamle Alexandros Grigoriadis begraves, og politiet frykter at dette på nytt skal få Aten til å eksplodere i uro.

Også i Hellas’ nest største by Thessaloniki gikk ungdommer berserk mandag, og plyndret mange titalls butikker.

Det ble også meldt om sammenstøt i mange mindre byer, som Hania og Irakleion på Kreta, og universitetsansatte sluttet seg til demonstrasjonene ved å legge ned arbeidet.

Mange av demonstrantene har søkt tilflukt på greske universiteter, der politiet i henhold til loven ikke har lov til å pågripe dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus