– Taliban styrker grepet i Afghanistan

Den pakistanske talibankommandanten Hakeemullah (nummer to fra venstre) møtte en gruppe representanter for pressen mandag. Væpnede militante i Pakistan har brent nærmere 100 kjøretøy ment for Nato-styrkene i Afghanistan. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.
Den pakistanske talibankommandanten Hakeemullah (nummer to fra venstre) møtte en gruppe representanter for pressen mandag. Væpnede militante i Pakistan har brent nærmere 100 kjøretøy ment for Nato-styrkene i Afghanistan. Foto: Scanpix/AFP PHOTO.

<pTaliban er på frammarsj og har nå et permanent nærvær i store deler av Afghanistan, går det fram av en fersk rapport om utviklingen i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRIGEN I AFGHANISTAN
* Det islamistiske Taliban-regimet ble styrtet i 2001. Perioden fra 2006 og fram til i dag har vært den mest voldelige siden den gang.
* Antall opprørsangrep har i år økt med 50 prosent, og 3.200 personer er drept. Nærmere 600 sivile er drept av vestlige styrker og deres afghanske allierte.
* Den NATO-ledede ISAF-styrken teller nå rundt 50.000 soldater, og USA har i tillegg rundt 20.000 soldater i sin egen operasjon Enduring Freedom.
* Taliban har i dag permanent nærvær i 72 prosent av Afghanistan, mot 54 prosent for et år siden, går det fram av en rapport fra tankesmia The International Council on Security and Development (ICOS).

(NTB)

Paris/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): For ett år siden hadde Taliban et permanent nærvær i 54 prosent av Afghanistan, mens de nå har fått fotfeste i 72 prosent av landet, konstaterer tankesmia The International Council on Security and Development (ICOS).

Taliban er i ferd med å omringe Kabul og tar seg inn og ut av den afghanske hovedstaden som de ønsker, slår de fast i rapporten «Kampen om Kabul; Talibans framrykking».

Rykker fram

Drøyt 70.000 vestlige soldater har ikke greid å stanse Talibans framrykking fra Sør-Afghanistan, der de nå i realiteten har overtatt styringen i flere områder. Nå styrker de også nærværet i landets vestlige og nordvestlige provinser, samt i provinsene nord for Kabul, påpeker ICOS.

Tankesmia, som har sitt hovedkvarter i Paris, har også kontorer i Brussel, London, Kabul, Rio de Janeiro og Dubai. Siden 2002 har de kartlagt utviklingen i krigsområder som Afghanistan, Irak og Somalia.

Arbeidet i Afghanistan har blant annet resultert i en detaljert registrering av Talibans nærvær, og kartene som nå legges fram er nedslående sett med USAs og NATOs øyne.

Omringer Kabul

Tre av de fire hovedveiene til Kabul er nå farlige for både afghanere og utenlandske soldater og hjelpearbeidere, konstaterer ICOS.

– Taliban kontrollerer både den politiske og militære dynamikken i Afghanistan, slo Norine MacDonald fast da hun la fram rapporten mandag.

– Til tross for at sikkerheten i Afghanistan stadig har forverret seg de siste månedene, har omverdenens svar på dette endret seg overraskende lite. Opprørerne kan derfor fortsette med å utnytte NATOs svakhet til egen styrke, sa MacDonald som er president i ICOS.

Taliban strammer grepet rundt Kabul og det er en reell fare for at de ganske enkelt skal ta kontroll over hele Afghanistan, rett foran nesen på NATO, mener tankesmia.

Grundig feltarbeid

ICOS har gjennom sin kartlegging definert ett eller flere ukentlige angrep i et område som et permanent nærvær.

Statistikken er sammenholdt med feltundersøkelser i de ulike provinsene, der ICOS har intervjuet lokalbefolkningen om Talibans nærvær i området.

I rapporten kommer tankesmia med klare råd til verdenssamfunnet, og anbefaler større satsing på sivile tiltak som skaping av arbeidsplasser, oppbygging av et fungerende rettsvesen, utdanning, narkotikabekjempelse og støtte til frie medier.

– Uakseptabelt

– Det er ganske enkelt uakseptabelt at verdenssamfunnet sju år etter invasjonen, ennå ikke har etablert mekanismer for å sikre at alle afghanere har tilgang til mat og vann, mener tankesmia.

Det er bevilget altfor lite til utvikling og gjenoppbygging, og lokalbefolkningens syn på den afghanske regjeringen og verdenssamfunnet blir derfor heller ikke bedre, advarer ICOS. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus