Grekerne i sjokk etter tre dager med gatekamper

I BRANN: Demonstranter har blant annet satt fyr på et varehus og juletreet foran nasjonalforsamlingen i den greske hovedstaden Aten. (Foto: Scanpix)
I BRANN: Demonstranter har blant annet satt fyr på et varehus og juletreet foran nasjonalforsamlingen i den greske hovedstaden Aten. (Foto: Scanpix)

<pOpptøyene i Hellas fortsatte mandag og gikk til dels over i omfattende kriminell virksomhet. I Aten ble et stort varemagasin satt i brann, mens butikker i Thessaloniki ble plyndret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen tør si når det vil ta slutt. Uroen og hærverket sjokkerer grekerne, samtidig som kritikken mot politiet og regjeringen vokser.

Ungdommer i Hellas er i harnisk etter at en politimann skjøt og drepte en 15-åring i Aten lørdag. Opptøyene kommer på et svært kritisk tidspunkt for regjeringen.

– Hvis dette fortsetter, kan det være ødeleggende både for regjeringen og økonomien, sier Antonis Livanios ved meningsmålingsinstituttet Alpha Metrics til Reuters.

Innbyggere opprørt

I Aten satte demonstranter fyr på et stort varemagasin i sentrum av byen. Også byens store juletre, plassert utenfor den greske nasjonalforsamling, ble flammenes rov.

Da jeg kom på jobb i dag, var det stein overalt og svart sot på gulv og vegger. Jeg kunne fortsatt føle lukten av tåregass ved inngangen. Tusener av demonstranter knuste vinduene i banker, forretningsbygg, butikker og regjeringsbygninger. Et stort antall søppelkasser ble satt i brann og fylte sentrumsgater med giftig røyk.

Ungdommer gikk berserk i den nest største byen Thessaloniki og plyndret mange titalls butikker.

Det ble også meldt om sammenstøt i mange mindre byer, som Hania og Irakleion på Kreta. Både studenter, skoleelever og andre ungdommer deltar i protestene. Flere er utstyrt med steiner og brannbomber, mens politiet slår tilbake med tåregass.

Minst 34 mennesker er skadd i sammenstøtene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. En gruppe demonstranter tok seg mandag inn i Hellas’ generalkonsulat i Berlin og okkuperte kontorene i sentrum av den tyske hovedstaden. Utenfor den greske ambassaden i London brente ungdommer et gresk flagg.

Universitetene

Mange av demonstrantene har søkt tilflukt på greske universiteter, der politiet i henhold til loven ikke har lov til å pågripe dem.

Også universitetsansatte protesterer mot drapet ved å legge ned arbeidet i tre dager. Blant de streikende er førsteamanuensis Dimitris Kugiumtzis ved det polytekniske universitetet i Thessaloniki. Arbeidsplassen hans er sterkt preget av kampene mellom studenter og politi.

– Da jeg kom på jobb i dag, var det stein overalt og svart sot på gulv og vegger. Jeg kunne fortsatt føle lukten av tåregass ved inngangen, sier Kugiumtzis til NTB på telefon fra Hellas’ nest største by.

Han har selv liten forståelse for streiken, men er likevel svært kritisk til politiets opptreden.

Kritisk tidspunkt

Opptøyene skjer samtidig som regjeringen strever i bratt motbakke både på grunn av upopulære økonomiske reformer og en korrupsjonsskandale der både politikere og den mektige gresk-ortodokse kirken er involvert.

Etter tre dager med opptøyer undrer mange grekere seg over hvorfor politiet ikke har klart å stanse det omfattende hærverket.

– Folk flest er skremte og sjokkerte. Politiet får kritikk både for drapet på 15-åringen og for måten de har håndtert situasjonen på i etterkant, sier Alexis Kaklidakis i Aten til NTB.

Jeg håper de slutter. Hvis ikke, Gud hjelpe oss... Han mener demonstrantene har fått for stort spillerom nettopp på grunn av drapet.

– Politiet er presset fordi de allerede hadde gjort en feil, sier Kaklidakis, som tidligere drev sitt eget vaktselskap i Oslo.

Julesalg ødelagt

Mange greske butikkeiere er fortvilte over ødeleggelsene som har rammet dem midt i førjulshandelen.

– Jeg håper de slutter. Hvis ikke, Gud hjelpe oss, sier Girogos Ganatsikos, en kioskeier i sentrum av Aten.

Drapet på 15-åringen skjedde i Exarchia, et område i Aten som i lang tid har vært tilholdssted for venstreradikale og anarkistiske ungdomsmiljøer.

– Det finnes slike kretser med ungdommer overalt i landet, og de blir aktive når noe slikt skjer. Samtidig tillater vi oss litt mer konflikt i Hellas. Vi er ikke redde for politiet. Men jeg tror også det handler om at politiet er uprofesjonelt. De er korrupte og for dårlig utdannet, mener Alexis Kaklidakis. (©NTB)

Personvernpolicy