Holder Mugabe personlig ansvarlig for epidemi

GRAVLEGGES: En familie i Zimbabwe gravlegger et familiemedlem som har dødd av kolera. Nå får president Robert Mugabe ansvaret for epidemien som herjer landet. (Foto: Scanpix)
GRAVLEGGES: En familie i Zimbabwe gravlegger et familiemedlem som har dødd av kolera. Nå får president Robert Mugabe ansvaret for epidemien som herjer landet. (Foto: Scanpix)

<pZimbabwes president Robert Mugabe må presses til å gå av, krever EUs utenrikssjef Javier Solana. Samtidig må legeteam fra Verdens helseorganisasjon sendes til landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): – Tiden har kommet for å øke presset for å få Mugabe til å trekke seg slik at Zimbabwes folk igjen får muligheten til å drive landet framover, sa Solana før EUs utenriksministermøte mandag.

På møtet ble ministrene enige om å utvide listen over zimbabwiske politikere og tjenestemenn som nektes innreise til EU-land, med ti navn. Allerede står 168 navn på listen, blant dem Mugabe og hans kone Grace.

– Dette dreier seg om at skurker ikke får reise, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

– Mugabe er skyldig

President Robert Mugabe blir holdt ansvarlig for kolera-epidemien som herjer i Zimbabwe. (Foto: Scanpix)President Robert Mugabe blir holdt ansvarlig for kolera-epidemien som herjer i Zimbabwe. (Foto: Scanpix)

Anklager fra Mugabe-kontrollerte medier i helgen om at kolerautbruddet i Zimbabwe skyldes EUs sanksjonsregime mot landet, har ikke bidratt til å mildne tonene fra Brussel.

– Han skylder alltid på alle andre. Denne epidemien er et konkret uttrykk for det sammenbruddet som Mugabes politikk har ført til. Den skyldes sammenbrudd i vannsystemet og i helsevesenet, et sammenbrudd Mugabe er direkte ansvarlig for, sier Bildt

I slutterklæringen fra møtet gir ministrene uttrykk for sin dype bekymring over forverringen av levekårene i landet, ikke minst på grunn av koleraepidemien, og over volden mot tilhengerne til opposisjonspartiet MDC.

Bildt sier Verdens helseorganisasjon (WHO) nå må sende grupper inn i landet for å hindre spredning av koleraepidemien.

– Zimbabwe er forpliktet til å ta imot slike team, sier Bildt.

Fordømmer innreisenekt

EU-ministrene slår også fast at det var uakseptabelt av Mugabe å hindre innreise til landet for medlemmer av gruppen De eldste i forrige måned. Gruppen består av tidligere og nåværende ledere som har engasjert seg sterkt i Zimbabwes utvikling.

Det var FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, USAs tidligere president Jimmy Carter og Sør-Afrikas tidligere førstedame Graca Machel som forsøkte å besøke landet.

I en kunngjøring uttrykker også De eldste stor bekymring over utviklingen i Zimbabwe. De frykter at koleraepidemien, som har kostet rundt 600 mennesker livet, bare er forsmaken på en humanitær katastrofe i landet.

– Zimbabwes regjering har ikke vist evne til å lede landet ut av krisen, konstaterer Kofi Annan.

Gro ber Mugabe gå

De eldste ble dannet etter initiativ fra Virgin-grunnlegger Richard Branson og musikeren Peter Gabriel, som fikk med seg Nelson Mandela på laget.

Gruppen teller i dag tolv tidligere toppledere, og ledes av erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika.

Gro Harlem Brundtland er med i gruppen og hun ber i kunngjøringen Mugabe trekke seg.

– Landets framtid kan ikke lenger avgjøres av dagens regjering, heter det i uttalelsen fra henne.

Storbritannia har sagt at Zimbabwes naboland kan vente bred internasjonal støtte til en eventuell aksjon for å skape «virkelige forandringer» i Zimbabwe. USA framholdt før helgen at et regimeskifte er påkrevet i landet. (©NTB)

Personvernpolicy