Gro ber Mugabe gå av

OMSTRIDT LEDER: Zimbabwes president Robert Mugabe, fotografert ved et toppmøte for ledere sør i Afrika. Foto: Scanpix/AP.
OMSTRIDT LEDER: Zimbabwes president Robert Mugabe, fotografert ved et toppmøte for ledere sør i Afrika. Foto: Scanpix/AP.

<pRobert Mugabe er ikke lenger i stand til å lede Zimbabwe og bør gå av, mener Gro Harlem Brundtland og flere andre tidligere toppledere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris (NTB): Gro Harlem Brundtland er medlem av De eldre, en gruppe tidligere og nåværende ledere som har engasjert seg sterkt i Zimbabwes skjebne.

Tre av gruppens medlemmer, FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, USAs tidligere president Jimmy Carter og Sør-Afrikas tidligere førstedame Graca Machel, forsøkte å besøke landet i november, men ble nektet adgang.

En koleraepidemi har siden kostet nærmere 600 mennesker livet i Zimbabwe, og mange frykter at det er en forsmak på en humanitær katastrofe av dimensjoner i det kriserammede landet.

Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, her fotografert i FN-bygget i New York. Foto: Scanpix.Norges tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, her fotografert i FN-bygget i New York. Foto: Scanpix.

– Zimbabwes regjering har ikke vist evne til å lede landet ut av krisen, konstaterer Kofi Annan i en kunngjøring De eldre har sendt ut.

– Regimet har nektet å innse hva som skjer i landet, og heller ikke regionen har ønsket å se. Koleraepidemien har vist hvor alvorlig situasjonen i Zimbabwe har blitt, sier Carter.

– Landets framtid kan ikke lenger avgjøres av dagens regjering, føyer Gro Harlem Brundtland til.

De eldre ble dannet etter initiativ fra Virgin-grunnlegger Richard Branson og musikeren Peter Gabriel, som fikk med seg Nelson Mandela på laget.

Gruppen teller i dag tolv tidligere toppledere, og ledes av erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika.

Personvernpolicy