Blir skremt av helsesøk på nettet

<pVed å søke helseinformasjon på nettet finner cyberhypokondere næring for sin verste frykt, viser en undersøkelse fra Microsoft.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Norske undersøkelser viser imidlertid at mange finner nytte av helsesøk på nett.

Undersøkelsen fra Microsoft viser at folk som søker informasjon om helt vanlige symptomer som hodepine eller brystsmerte raskt søker videre til områder som beskriver alvorlige og ondartede sykdommer.

- Våre undersøkelser viser at søkemaskiner på nettet kan øke frykten for sykdommer, sier Erik Horovitz i Microsoft til BBC.

Hver fjerde søker

I undersøkelsen har Microsoft analysert søkeatferden til mer enn en million brukere av søkemotorer. Hver fjerde gjorde søk etter helseinformasjon på nettet. I tillegg har 515 Microsoft-ansatte bidratt i grundige undersøkelser av egne helserelaterte søk på nettet.

Ved Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø er det gjennomført flere undersøkelser av hvordan norske og europeiske nettbrukere benytter seg av såkalte e-helsetjenester på nettet.

Flere beroliget

En undersøkelse der nesten 8.000 personer i Norge, Danmark, Tyskland, Polen, Hellas, Portugal og Latvia er intervjuet, sier sju av ti internettbrukere at de har benyttet seg av helsetjenester på nettet.

Her kommer man fram til en motsatt konklusjon.

I denne undersøkelsen var det nemlig dobbelt så mange (19 prosent) som følte seg beroliget enn de som ble skremt (10 prosent) etter helsesøk på nettet.

Undersøkelsen viser at yngre, velutdannede og kvinner er de som oftest leter etter helseinformasjon på nettet. Dansker og nordmenn var de flittigste brukerne av e-helsetjenester.

«Den vanligste måten å bruke nettet til helseformål, er for å skaffe seg informasjon. Den nest viktigste årsaken til helsesøk på nettet er for å ta en avgjørelse om du skal oppsøke lege og å forberede seg til legebesøk», konkluderer den europeiske e-helseundersøkelsen som har vært ledet av Hege K. Andreassen ved Nasjonalt senter for telemedisin i Tromsø.

Supplement

De to undersøkelsene peker i motsatt retning med tanke på hvordan nettsøk bør benyttes. Der den europeiske e-helseundersøkelsen ser på nettet som et nyttig supplement til å oppsøke en lege, advarer britiske helsemyndigheter mot å la nettsøk erstatte legebesøk. (©NTB)

Forsidefoto: Colourbox.com.

Personvernpolicy