Den beste julelesningen

Lesestoff for lune sofakroker.
Lesestoff for lune sofakroker.

<pABC Nyheter har funnet fem bøker som vi tror kan redde jula.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vente Blinke – eit perfekt bilete av eit personleg indre»

Forfatter: Gunhild Øyehaug

Forlag: Kolon/Gyldendal Norsk Forlag

Antall sider: 270

Det var ingen overraskelse at Gunhild Øyehaug kunne skrive en god roman, selv om dette var hennes første. Hun debuterte for ti år siden med diktsamlingen «Slaven av blåbæret», og har siden skrevet diktsamlinger, essaysamlinger og drevet litteraturtidsskriftet Kraftsentrum sammen med Olaug Nilsen. Det var likevel overraskende at «Vente, Blinke» skulle få så stor gjennomslagskraft som den fikk. Aftenposten utnevnte den noe nølende til årets roman, og kritikkene har stort sett stått i taket.

«Vente, Blinke» er en av de bøkene som har bred appell samtidig som den kan komme til å treffe deg midt i hjertet. Det handler om litteraturstudenten Sigrid, forfatteren Kåre og et knippe andre mennesker som forsøker å finne ut av livene sine. Øyehaug skildrer deres innerste følelser med presisjon, skjønnhet og humor. Det handler om kjærlighet, ensomhet og om gode intensjoner som ikke alltid gir de beste utfallene. «Vente, Blinke» er en kompleks og poetisk, men likevel upreteniøs roman. Gunhild Øyehaug er på mange vis bokhøstens underdog. Hun har vist at med en brilliant bok er det mulig å konkurrere om oppmerksomheten i en høst der navn som Per Petterson, Lars Saabye Christensen og Tore Renberg slipper bøker med bare ukers mellomrom. «Vente, Blinke» ble nominert til Brageprisen.

Meg eier ingen

Forfatter: Åsa Linderborg

Forlag: Versal/ Gyldendal Norsk Forlag

Antall sider: 274

Dette er Åsa Linderborgs fortelling om oppveksten med en alkoholisert pappa. Istedenfor å skrive en bitter bok forteller Linderborg med kjærlighet om faren, som ikke var i stand til å ta ordentlig vare på verken henne eller seg selv, men som likevel elsket henne. Linderborg jobber til daglig som kulturjournalist i svenske Aftonbladet. Dette er hennes første bok. Den ble en suksess både blant kritikere og publikum da den kom i Sverige og har fått stor oppmerksomhet også her hjemme.

«Meg eier ingen» er et nært portrett av forholdet mellom far og datter. Den gir et nostalgisk bilde av en barndom på 70-tallet og ser med kritisk blikk på klassesamfunnet. Åsa Linderborg er en av de som mener at klasseskiller i høyeste grad eksisterer i 2008. Man kan si at klasseskille har gjennoppstått som et litterært tema i år. Aravind Adiga vant Booker-prisen i år for «Hvit tiger», en bok om det samme temaet.

Jeg skal vise dere frykten

Forfatter: Nikolaj Frobenius

Forlag: Gyldendal

Antall sider: 319

Enten du har et forhold til forfatteren Edgar Allan Poe eller ikke er dette fascinerende lesning. Frobenius opererer i spennet mellom biografi og fiksjon. Han har skrevet en skrekkroman basert på livet til og miljøet rundt den amerikanske forfatteren Edgar Allan Poe.

Poe er kjent som de gotiske skrekkfortellingenes mester. Han hadde også et liv som ikke var fritt for verken dramatikk eller mysterier.

Det er dette «Jeg skal vise dere frykten» tar utgangspunkt i. Når Frobenius så gir Poe en fan som finner glede i å gjøre novellene hans om til virkelighet, blir det bare mørkere og mørkere.

«Jeg skal vise dere frykten» er en spennende og velskrevet roman. Den anbefales å leses sammen med en utgave av Edgar Allan Poes samlede fortellinger.

Darlah – 172 timer på månen

Forfatter: Johan Harstad

Forlag: Cappelen Damm

Antall sider: 376

«Darlah» er enda en skrekkroman. Den vant Brageprisen i kategorien for Barne og Ungdoms litteratur, men kan med fordel leses også av voksne. Om du i tillegg liker gamle science fiction-filmer kan «Darlah» gjøre julen mer uforusigbar enn «Tante Pose».

Handlingen er denne: Tre heldige ungdommer skal dra til månen. Det er stavangerjenta Mia, Antoine fra Paris og Midori fra Tokyo som får den tvilsomme æren. På månen venter en uhyggelig overraskelse. Uten å røpe hva som skjer kan vi si at det etter hvert blir veldig spennende og litt skremmende.

Mange forfattere velger å gå i dialog med den seriøse litteraturen når de skriver bøker. Harstad gjør også det, men han henter i tillegg elementer fra populærkulturen, filmhistorien og musikken. Han lager svimlende universer og fantastiske historier om personer det er lett å bli kjent med. Det kan virke som om Harstad her har sluppet ned skuldrene helt og latt seg rive med av sin egen fortelling. Boken er tungt inspirert av hans egen ungdoms fascinasjon for 70-talls science fiction. Dette er ikke Johan Harstad på sitt kunstnerisk beste, men kanskje på sitt mest underholdende.

Verden uten oss

Forfatter: Alan Weisman

Forlag: Bazar Forlag

Antall sider: 411

Hva om alle menneskene forsvant fra jordens oveflate i morgen, og planeten vår ble overlatt til seg selv? Det er premisset for Alan Weismans miljøbok med en vri «Verden uten oss». Weisman tar oss med inn i bygmassen til den menneskelige sivilisasjon og viser oss hvordan den vil forvitre. Det er storslagent, vakkert og skremmende. Det er hollywood katastrofefilm møter en god kveld på discovery og en dårlig dag for miljøforkjemperen.

«Verden uten oss» er både sjokkerende og fascinerende. Weisman har tatt et artig utgangspunkt og gjort den viktig ved hjelp av dyktig researcharbeid.

Varme anbefalinger:

Tore Renberg: Charlotte Isabel Hansen

Yngve oppdager at han er pappa og er tvunget til å bli voksen. Det er litt som en 80-talls komedie, bare bedre og skarpere.

Ragnar Hovland: Dr Munks popleksikon

En slager, eller skal vi heller si en rockelåt for musikkinteresserte fedre. Dette er ikke en perm til perm roman, men en uhøytidelig bok om polulærmusikk som man kan sitte og smålese mellom ribba og riskremen.

Miranda July: «Ingen hører til her mer enn du»

Filmskaperen, musikeren og forfatter Miranda July har uttalt at alle karakterene hun skriver om har litt av henne i seg. I denne novellesamlingen finnes det nok av underlige mennesker, men man blir lett glad i de likevel.

Anders Bortne: «Natta der oppe, natta der nede» Denne novellesamlingen har fått skammelig lite omtale i høst. Som verken debutant eller solid etablert forfatter har Bortne rett og slett havnet mellom to stoler.

Dave Eggers: «Hva er dette hva» En sudansk flykting forteller sin historie. Vi følger hans flukt fra landsbyen han vokste opp i til han får oppfylt drømmen om å flytte til USA, og oppdager at det er annerledes enn han hadde tenkt seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus