- Norge har tjent 50-70 milliarder i året på EØS

EU mener  Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag. Illustrasjonsfoto
EU mener Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag. Illustrasjonsfoto

<pEU-kommisjonen anslår at Norge har hatt inntekter på mellom 50 og 70 milliarder kroner i året etter at landet fikk være med i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonens regnestykke brukes som et tungtveiende argument for at Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag til økonomisk og sosial utjevning i de mindre velstående landene i EU.

EU-kommisjonen møtte Norge og de to andre EØS-landene Lichtenstein og Island fredag til nytt forhandlingsmøte om en forlengelse av EØS-bidraget, som går ut 30. april neste år.

Ifølge Kommisjonens innlegg da forhandlingene startet i september, som NTB har fått tilgang til, mener Kommisjonen at Norges årlige BNP er økt med mellom 6-8 milliarder euro, altså mellom 50 og 80 milliarder kroner etter dagens kurs, som en direkte følge av at man har fått være med i EUs indre marked.

Kommisjonen underslår ikke at det er vanskelig å beregne eksakt hvor mye Norge har tjent, men baserer utregningen på tall for de 15 EU-landene som har vært med i det indre markedet fra 1992-2006.

– Tallene er for å sette ting i perspektiv, heter det fra Kommisjonen, som krever at det samlede EØS-bidraget øker gradvis fra i underkant av 300 millioner euro årlig i år til 500 millioner euro fra 2011. Det aller meste av økningen, som tilsvarer 1,8 milliarder kroner i året, faller på Norge. (©NTB)

Personvernpolicy