- Norge har tjent 50-70 milliarder i året på EØS

EU mener  Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag. Illustrasjonsfoto
EU mener Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag. Illustrasjonsfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU-kommisjonen anslår at Norge har hatt inntekter på mellom 50 og 70 milliarder kroner i året etter at landet fikk være med i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommisjonens regnestykke brukes som et tungtveiende argument for at Norge bør øke kraftig sitt EØS-bidrag til økonomisk og sosial utjevning i de mindre velstående landene i EU.

EU-kommisjonen møtte Norge og de to andre EØS-landene Lichtenstein og Island fredag til nytt forhandlingsmøte om en forlengelse av EØS-bidraget, som går ut 30. april neste år.

Ifølge Kommisjonens innlegg da forhandlingene startet i september, som NTB har fått tilgang til, mener Kommisjonen at Norges årlige BNP er økt med mellom 6-8 milliarder euro, altså mellom 50 og 80 milliarder kroner etter dagens kurs, som en direkte følge av at man har fått være med i EUs indre marked.

Kommisjonen underslår ikke at det er vanskelig å beregne eksakt hvor mye Norge har tjent, men baserer utregningen på tall for de 15 EU-landene som har vært med i det indre markedet fra 1992-2006.

– Tallene er for å sette ting i perspektiv, heter det fra Kommisjonen, som krever at det samlede EØS-bidraget øker gradvis fra i underkant av 300 millioner euro årlig i år til 500 millioner euro fra 2011. Det aller meste av økningen, som tilsvarer 1,8 milliarder kroner i året, faller på Norge. (©NTB)