
Sprøyterommet dyrest i Oslo

<pSprøyterommet betaler tre ganger mer i husleie enn det dyreste lokalet på Aker brygge.</p
Sprøyterommet
Størrelse: 280 kvadratmeter
Husleie per år: 4.167.000 kroner
Kvadratmeterpris per år: 14.882 kroner
=Oslo
Størrelse: 398 kvadratmeter
Husleie per år: 860.000 kroner
Kvadratmeterpris per år: 2.160 kroner
ABC Nyheter (ABC Startsiden)
Størrelse: 1.170 kvadratmeter
Husleie per år: 1.053.000 kroner
Kvadratmeterpris per år: 900 kroner
For sine midlertidige lokaler i Storgata 36 i Oslo, betaler sprøyterommet en husleie på 14.882 kroner per kvadratmeter per år. Det er den desidert dyreste leieprisen i Oslo. Til sammen er budsjettert husleie 4.167.000 kroner for 2008.
- For fire millioner får du veldig bra kontorlokaler i Oslo sentrum. Du får minst 2.000 kvadratmeter med god standard, og sannsynligvis får du mer, sier Dag Jørgen Saltnes i Mediehuset NæringsEiendom til ABC Nyheter.
Til sammenligning er sprøyterommets lokaler på 280 kvadratmeter.
- De høyeste leieprisene som er inngått for leie av kontor i Oslo var over 5.000 kroner per kvadratmeter på Aker Brygge, sier Saltnes.
- Dette må være den desidert høyeste leieprisen jeg har hørt om for slike lokaler, sa en annen næringseiendomsmegler som ikke ønsker å stå frem med navn. Også han sier at rundt 5.000 kroner er prisrekord.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Sprøyterom for noen få
Må flytte ut
Dagens lokaler er plassert i midlertidige lokaler bygget for formålet. Imidlertid utløper kontrakten i februar neste år. Nå har man søkt om å få fortsette i de samme lokalitetene, men dersom det ikke lykkes, må man ut og finne nye lokaler.
I et brev fra Rusmiddeletaten i Oslo kommune til Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester, skriver etaten blant annet:
«Dersom sprøyterommet skal videreføres som et permanent tiltak, må det skje en flytting av tiltaket i løpet av 2009 i forbindelse med at dagens lokaler skal stenges/flyttes. Rusmiddeletaten antar at det vil bli en svært krevende prosess å finne egnede lokaler eller ny tomt i Oslo sentrum.»
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBåde byråd Jøran Kallmyr og direktør Lilleba Fauske har ved tidligere anledninger sagt til ABC Nyheter at flytting av sprøyterommet vil være svært krevende.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også:Siste stikk for sprøyterommet?
=Oslo fant nye lokaler på fire dager
Arild Knutsen forstår ikke at det skal være så vanskelig å finne nye lokaler til sprøyterommet.
At det skal være vanskelig å finne nye egnede lokaler for sprøyterommet, stiller lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, seg uforstående til.
- =Oslo brukte fire dager på å skaffe seg nye lokaler. De har omtrent det samme klientellet som sprøyterommet. Jeg forstår heller ikke hva som skal være så spesielt med lokalene. Det er ikke noe vanskeligere å flytte sprøyterommet enn =Oslo, slår Knutsen fast.
Stian Olderkjær i =Oslo mener også at det bør være uproblematisk å finne nye egnede lokaler til sprøyterommet. Han la ut en annonse på www.ne.no om at =Oslo var på jakt etter nye lokaler. Etter fire dager tok en eiendomsmegler kontakt med ham.
Artikkelen fortsetter under annonsenDaglig leder Stian Olderkjær brukte bare fire dager på å skaffe nye lokaler til ErlikOslo.
- Fra vi la ut annonsen til vi var innflyttet, tok det halvannen måned. Det jeg synes var veldig positivt er at vi var i kontakt med flere gårdeiere, og mange av dem ville ha oss inn, sier Olderkjær.
Ifølge Saltnes i NæringsEiendom bør det ikke by på store problemer å få tak i passende lokaler dersom man ønsker det.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Jeg tror ikke det er vanskelig å finne nye lokaler for sprøyterommet, sier han.
- Kolossal husleie
ABC Nyheter prøvde å få direktør i Rusmiddeletaten i Oslo, Lilleba Fauske i tale, men hun er på ferie og viser til eiendomsutvikler Magnar Havro i Omsorgsbygg, som er ansvarlig for sprøyterommet.
- Rusmiddeletaten sier det blir svært krevende å finne egnede lokaler til sprøyterommet. Men =Oslo brukte bare fire dager. Hva er det som er så krevende?
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det handler ikke om annet enn holdningen til gårdeiere og publikum. Alle tror at alt er ute av kontroll rundt et sprøyterom. Det er ikke tilfellet, og det blir holdt orden rundt lokalet.
- Men =Oslo huser jo mye av det samme klientellet, og de fikk det til. Hvorfor er det så vanskelig for sprøyterommet?
- Det er klart at hvis de får et spesialtilpasset lokale, og man inngår langsiktige avtaler, vil man kunne få lavere husleie. Men samtidig stilles det strenge krav til innredning og tekniske løsninger, og dette er ting som er prisdrivere, sier Havro.
- Men hva er årsaken til den høye husleien man har i dag?
- Det er et midlertidig bygg, og hele kostnaden blir fordelt på tiden den det skal stå der – det vil si 1,5 år. Derfor blir det en kolossal husleie.
Les også:Byråden bruker feil tall
- Tragedie å forlenge
Sprøyterommet har nylig fått innvilget 7 millioner kroner ekstra. Med dette tilskuddet er sprøyterommet sikret drift ut 2009. I utgangspunktet er dagens lokaler midlertidige, og kontrakten går ut i februar. Det jobbes imidlertid å få forlenget kontrakten.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Det er en tragedie hvis de forlenger avtalen der de er nå. Det er uhensiktsmessige lokaler, og mange titalls kvadratmeter er bare korridorer, sier Arild Knutsen.
Knutsens uttalelse står i kontrast til hva Rusmiddeletaten skriver i det tidligere nevnte brevet:
«De nåværende lokalene på ca. 280 m2 anses å være godt egnet.»