Bekjemper dødssykdom med sink

Jente på 3 mnd som får sink eller juksemedisin mot lungebetennelse av en av feltarbeidere. De fleste av de 4000 barna i studien ble besøkt hjemme daglig. Foto: Tor Strand.
Jente på 3 mnd som får sink eller juksemedisin mot lungebetennelse av en av feltarbeidere. De fleste av de 4000 barna i studien ble besøkt hjemme daglig. Foto: Tor Strand.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLungebetennelse dreper over to millioner barn hvert år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Senter for internasjonal helse (CIH) ved Universitetet i Bergen (UiB) driver forskning og undervisning innen internasjonale fattigdomsrelaterte helseproblemer.

CIH koordinerer rundt 35 prosjekter finansiert av UiB, WHO, Norges forskningsråd, NUFU, NORAD og EU. Senteret har 32 ansatte og 84 stipendiater og masterstudenter fra 26 ulike nasjoner. CIH er med i TropEd-nettverket, som inkluderer 25 institusjoner fra 13 europeiske land.

Forskningen på sink er en del av en gruppe på tre prosjekter.

UiB samarbeider med Tribhuvan Universitetet i Kathmandu og All India Institute of Medical Science i India.

Disse er også med på studien: Statens Serum Institut i Danmark, Society for Applied Studies i India og Institut de Recherche pour le Deloppement i Frankrike.

Et av 4000 barn som har fått hjelp gjennom sinkstudiet. Foto: Tor Strand.Et av 4000 barn som har fått hjelp gjennom sinkstudiet. Foto: Tor Strand.

Særlig er det barn i utviklingsland som er utsatt for dette. Lungebetennelse rammer de minste barna og de som har reduserte immunforsvar på grunn av for lite mat eller for lite variert kosthold. I Nepal alene dør 25-35.000 barn av lungebetennelse hvert år.

Det var gjennom arbeidet med doktorgraden sin om sink mot diaré hos indiske barn, at lege og forsker Tor Strand ved Universitetet i Bergen (UiB) oppdaget at sinken som hjalp mot diareen også kunne ha en positiv effekt på lungebetennelse.

– Jeg hadde også gjort noen dyreforsøk som viste at sinktilskudd hadde en positiv effekt på noen lungebetennelser, forteller han til ABC Nyheter.

Trenger sink

Nå har han og samarbeidspartnerne i India og Nepal behandlet over 4000 barn siden 2003. De skal kanskje behandle 100 til i India, men i helgen var de samlet på Lillehammer for å diskutere resultatene av studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle prosesser i kroppen er avhengige av sink. Sink er nødvendig for celledelingen, som er viktig for immunsystemet, for at vi skal vokse, og for at huden og slimhinnene skal kunne fungere som barriere mot infeksjoner, forklarer Strand, som allerede har fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for arbeidet sitt.

Doktorstudien hans om diaré er blant annet omtalt som en av de større begivenheter innen helse på Reuters nettsider, og artikkelen «Effectiveness and efficacy of zinc for the treatment of acute diarrhea in young children», på trykk i tidsskriftet Pediatrics, fikk i år prisen Årets publikasjon 2002 på Det medisinske fakultet ved UiB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsprosjektet har i fem år drevet et sykehus i Nepal med seks leger og seks sykepleiere, men den største delen av prosjektet har gått på barn som ikke har vært innlagt på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har besøkt dem hjemme og gitt dem standard behandling med antibiotika. I tillegg har de enten fått dobbel anbefalt dose med sink eller med placebo, sier Strand.

Lovende resultat

Verdens Helseorganisasjon (WHO) gikk inn i prosjektet i India og så på resultatene i august på grunn av påstander om økt dødelighet blant dem som var med i prosjektet. Derfor kan Strand allerede fortelle om resultatene av studien.

– WHO fant en positiv effekt. Det ser ut som om sink hjelper de barna som er mest alvorlig rammet av sykdommen og kan da redusere dødeligheten blant de sykeste.

De fleste av de 4000 barna ble besøkt hjemme hver dag. Her forbreder en av feltarbeiderne sink eller placebo. Foto: Tor Strand.De fleste av de 4000 barna ble besøkt hjemme hver dag. Her forbreder en av feltarbeiderne sink eller placebo. Foto: Tor Strand.

Men han understreker at dette ikke er et ferdig resultat og at det er lav dødelighet i studien, så de kan ikke si at det reduserer dødeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men tallene peker på at det går i riktig retning.

Ville ikke hjulpet i Norge

Han tror imidlertid ikke at effekten vil bli like stor som i diaréstudien. Denne studien viste at sink brukt som tilleggsbehandling ved akutt diaré, reduserer risikoen for utvikling av livstruende former for underernærende, langvarig diaré med 50 prosent. Det gjorde at WHO nå anbefaler sink som en del av standardbehandlingen mot diaré.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det positive med sink er at det er et næringsstoff og er dermed trygt å gi. Dersom man får i seg for mye blir man bare litt kvalm, sier han.

I tillegg er sinken svært rimelig, men vil aldri kunne erstatte annen behandling av lungebetennelse.

– Det er antibiotika som er hovedmedisinen, bekrefter han.

– Hjelper sink på grunn av at barna i utgangpunktet mangler dette næringsstoffet?

– Ja, sink mangler fra kostholdet til disse barna. I tillegg vil risen og belgfruktene som man baserer kostholdet sitt på blokkere sink fra å bli tatt opp i kroppen, slik som te blokkerer jernopptak, forklarer Strand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn ved sykehuset. Foto:Tor Strand.Barn ved sykehuset. Foto:Tor Strand.

At barna er oftere utsatt for infeksjoner som diaré, gjør også at de mister det de får i seg av sink.

– Så dersom levestandarden i disse landene økes, vil sinken miste effekten mot sykdommene?

– Dersom disse barna hadde hatt bedre levestandard, helse, kosthold og mindre infeksjoner ville det ikke hatt samme effekt. Jeg mener at når man går inn for å hjelpe dem må man gå inn bredt. Vi tester nå i en forlengelse av studien, hvilke næringsstoffer de mangler. Men sink er et rimelig og ufarlig hjelpemiddel, sier Strand til ABC Nyheter.

Han tør ikke svare på hvor mange barn som kan hjelpes gjennom prosjektet, men understreker at rundt to millioner barn dør årlig av diaré og to millioner til av lungebetennelse.

– For diaré har det en kjempeeffekt, for lungebetennelse er det litt mer usikkert. Det viktigste er at vi finner ut om det har en effekt før vi begynner å behandle alle med dette, sier han.