Julebord sender menn på skadetoppen

Julebord - og mye alkohol - gjør førjulstida til en tid med mange skader. Foto: Colourbox.com
Julebord - og mye alkohol - gjør førjulstida til en tid med mange skader. Foto: Colourbox.com

<pTannskader. Fingre eller albue ut av ledd. Store blåmerker. Karakteristikkene er mange når helsepersonell i disse førjulstidene teller opp hvilke skader menn pådrar seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skadene
* Skadeforsikringsselskapet If mottok i årets første åtte måneder melding om 2.832 ulykkesskader.
* Skadene omfattet 58 prosent menn og 42 prosent kvinner.
* Mennenes skader var mer alvorlige enn kvinnenes – uansett skadetype
* Skadene hos menn knyttet seg til slåssing, mens hos kvinner dominerer fallskader.
* En del julebordskader kan skule seg i statistikken over trafikkulykker, som for eksempel påkjørsel av fotgjengere.
* Skader oppstår når folk er på vei hjem etter julebordet, litt ustø til beins – delvis på grunn av glatte skosåler.
(Kilde: If) (©NTB)

Faktisk inntar menn skadetoppen – både generelt og spesielt nå når festlighetene er på sitt toppnivå fram til nyttår. Aktuell statistikk fra skadeforsikringsselskapet If forteller at det er langt flere menn enn kvinner som skader seg, og skadene er ofte mer alvorlige. Og det er uansett om menn og kvinner sitter i bil, er fotgjengere eller er på fest.

Årsaken til skadene er ikke automatisk knyttet til alkoholkonsum, men det er en kjensgjerning at det nå oppunder jul konsumeres mer alkohol enn ellers i året. Og et ellers pyntelig juleselskap i det offentlige rom kan ende opp som en ruin hvis en eller flere fylliker melder seg på gjestelisten!

Tar større sjanser

– Det er vanskelig å gi en entydig forklaring på at menn skader seg mer enn kvinner, sier skadesjef Tor Kølbel i If. Han har saumfart de 2.832 ulykkesskadene som er meldt inn i til selskapet i årets åtte første måneder.

– Det kan bety at menn generelt tar større sjanser enn kvinner, og at menn kanskje også er dårligere til å ta forholdsregler og tenke forebyggende. Slik er det også på andre områder i samfunnet. Menn er ubevisst mer risikovillige, mens kvinner gjerne fremstår som mer sikkerhetsorienterte, sier Kølbel.

Når det gjelder «festskadene», oppstår de ofte i forbindelse med slåssing. Da er det slagskader som dominerer, og ansiktet og en og annen tann får unngjelde. Det kan også gå ut over fingre og håndledd, og helsepersonell melder også om brudd- og hodeskader.

Hos kvinner er det gjerne fallskader som dominerer. Fotstuvninger og brudd – gjerne i ankelen – er ikke uvanlig, sier rådgivende lege i If, Marit Krogh, til NTB.

Den store helgen

Kommende weekend er den store julebordshelgen i år, og mange mener det er naturlig at en del julebordskader også kan skjule seg i trafikkulykkesstatistikken – som for eksempel påkjørsel av fotgjenger.

– Hvem kan ikke se for seg følgende scenario: Folk på vei hjem fra julebordet, på litt ustø leting etter en ledig drosje, i mørke klær og på sko med glatte såler? Risikoen for påkjørsel er betydelig, fastslår Krogh.

Juletiden er mørketid, og da gjelder derfor de generelle reglene for hvordan man kler seg utendørs. Refleks og ordentlig fottøy til hjemturen bør være en del av julebordsutstyret.

Og bilistene bør advares – det er mye rart som rusler gatelangs eller langs veiene for tiden. (©NTB)

Personvernpolicy