Svekket mistanke om fugleinfluensa i Trøgstad

Miistanken om et fugleinfluensautbrudd i en flokk med høns og gjess på denne gården i Trøgstad i Østfold avtar.{nl}Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Miistanken om et fugleinfluensautbrudd i en flokk med høns og gjess på denne gården i Trøgstad i Østfold avtar.{nl}Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

<pNoen prøver gjenstår, men mistanken om fugleinfluensavirus i en prøve fra en flokk med høns og gjess på en gård i Trøgstad i Østfold avtar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om fugleinnfluensa

Sykdommen er forårsaket av et influensa A-virus. Den alvorlige formen av sykdommen betegnes som sterkt sykdomsframkallende (høypatogen) fugleinfluensa HPAI. H5N1-typen, som var årsaken til det store utbruddet i Asia, er en slik variant.

En rekke forskjellige influensa A virus finnes naturlig på viltlevende fugler. Disse virusene gir ikke sykdom verken på villfuglene, fjørfe eller mennesker. Enkelte varianter av ikke sykdomsframkallende (lavpatogene) fugleinfluensavirus av typene H5 og H7, som Mattilsynet mistenker i Østfold, kan imidlertid endre seg til sykdomsframkallende varianter over tid.

Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker. De som har blitt smittet har så langt man kjenner til vært i svært nær kontakt med syke eller døde fugler. Viruset skilles ut gjennom fuglenes luftveier og avføring.

Mer? Kilde: Mattilsynet.no

– Hovedparten av prøvene er analysert, og mistanken om fugleinfluensavirus er svekket, opplyser distriktssjef for Mattilsynet i Indre Østfold og Follo, Kirsti Ullsfoss.

– Noen analyser gjenstår, og disse vil bli tatt i morgen formiddag, sier Ullsfoss til NTB torsdag.

– Hva betyr det at det er snakk om en mild form for viruset?

– Det betyr at dyrene kan være smittet uten at vi ser noen symptomer. Det er dette vi har gått ut ifra siden det ikke har vært noen alvorlige symptomer på dyrene eller noen form for sykdom i besetningen, sier Ullsfoss.

Opprettholder sikkerheten

Foreløpig opprettholdes restriksjonene på trafikken inn og ut fra gården i Trøgstad. Det betyr at bonden Malvin Kvernes må være nøye med sikkerhetstiltak på gården sin i minst en dag til.

– For meg personlig vil det ikke få så store konsekvenser om fugleinfluensa blir påvist. Jeg har bare noen få fjærfe på hobbybasis. Jeg tenker mest på dem som driver stort med fjærfe i bygda, og som vil komme til å bli pålagt strenge restriksjoner, sier Kvernes til nationen.no

Fant antistoffer

Det var torsdag ettermiddag ble det kjent at det var funnet antistoffer mot fugleinfluensavirus i prøver tatt på gården i Trøgstad. I en regelmessig overvåkingsprøve tatt på gården var det i en av ti blodprøver gjort funn som skapte mistanken om den milde formen for fugleinfluensa.

Landbruks- og matdepartementet opplyser at det ikke er fare for mennesker.

Prøvene ble tatt i forbindelse med overvåkingsprogrammet for fugleinfluensa som Veterinærinstituttet gjennomfører på oppdrag fra Mattilsynet. (©NTB)

Personvernpolicy