- Armer og bein er oppskrytt

ENKELT: Å gå til Sydpolen er noe av det enkleste Cato Zahl Pedersen har gjort. Tre mann, ski, snø og et mål utgjør et enkelt design, noe som er viktig også når det gjelder universell utforming, mener han. Foto: Andreas H. Lunde
ENKELT: Å gå til Sydpolen er noe av det enkleste Cato Zahl Pedersen har gjort. Tre mann, ski, snø og et mål utgjør et enkelt design, noe som er viktig også når det gjelder universell utforming, mener han. Foto: Andreas H. Lunde
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI dag er vi funksjonshemmede alle sammen, sa Cato Zahl Pedersen under åpningen av en utstilling som viser den nyeste teknologien for funksjonshemmede. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

3. desember er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede.

Universell utforming:

Å sørge for at produkter og omgivelser er formet på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i stå stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpassing og spesiell utforming.

Prinsipper:

- Like muligheter for bruk

- Fleksibel bruk

- Enkel og intuitiv bruk

- Forståelig informasjon

- Toleranse for feil

- Lav fysisk anstrengelse

- Størrelse og plass for tilgang og bruk

Ny lov:

Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne, gjelder fra 01.01.2009:

- Alle skal ha like muligheter og rettigheter til samfunnsdeltagelse, uavhengig av funksjonsevne.

- Universell utforming vil bli en plikt for virksomheter rettet mot allmennheten. Brudd på plikten til å sikre universell utforming, vil regnes som diskriminering.

Hver dag ekskluderes mennesker fra bygninger og fra å ta i bruk produkter og tjenester fordi de har et fysisk handikap. Neste år trer loven som skal forby dette i kraft.

Onsdag åpnet en ny utstilling på Norsk telemuseum i Oslo, som viser det siste innen teknologi for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

- I dag er vi funksjonshemmede alle sammen. Noen har utfordringer med å forflytte seg, andre sliter med tekniske «dingsebomser», mens andre igjen har problemer med internett og den slags, sa polfarer Cato Zahl Pedersen, som var til stede under åpningen for å dele noen av sine erfaringer.

Pedersen, som mistet begge armene i en ulykke som ung, mener design er sentralt når det kommer til tilrettelegging for alle, såkalt universell utforming.

- Da jeg gikk til Sydpolen i 1994 var det en av de enkleste tingene jeg har gjort. Det var kun tre mennesker å forholde seg til, og vi skulle gå rett frem. Ja, det var tungt å gå ti timer på ski hver dag i 30-70 kuldegrader, men det var en enkel design. Og jeg hadde i hvert fall fordelen av at jeg slapp å fryse på fingrene, sa Pedersen med et smil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Min misjon var å endre oppfatninger og holdninger til hva som er mulig å få til. Armer og bein er oppskrytt. Vår evne til å utfordre vårt potensiale i tanke og sinn er morgendagens viktigste redskap, fortsatte han.

Nye muligheter

Det var likestillingsminister Anniken Huitfeldt som offisielt åpnet utstillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kommunikasjon betyr å gjøre ting felles, utveksle informasjon. Ny teknologi gir oss helt nye muligheter for kommunikasjon. Museet har gjort en viktig jobb med å vise oss dette, sa hun.

Huitfeldt fortalte videre om den nye loven, som trer i kraft 1. januar 2009.

- Vi har nå vedtatt en ny lov, som skal sikre at samfunnet er utformet for alle.

- Vi har kommet langt når det gjelder likestilling mellom kjønnene i Norge. Nå bruker vi erfaringene fra arbeidet med å jobbe mot diskriminering mot kvinner i arbeidet med å jobbe mot diskriminering av funksjonshemmede, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyttig for alle

Flere norske teknologiselskaper, blant andre IBM Norge, Telenor og Falck Igel, har bidratt til utstillingen, som har fått navnet «Lufta er for alle».

IBM har utviklet en løype med RFID-brikker (radiofrekvensidentifikasjon) og en spesiell blindestokk som kommuniserer med brikkene. Når stokken beveges i nærheten av brikkene forteller en stemme om hvordan svaksynte kan bevege seg trygt rundt om i utstillingen. IBM har også levert en Blue Tooth-guide som besøkende kan laste ned på mobilen.

- Teknologien som tas i bruk er i startfasen, forklarte Magnus Kjesrud, som jobber i IBM Norge og er svaksynt selv.

- Vi ønsker å bruke enkel teknologi som folk kjenner, for at det skal være lett å ta i bruk. Når man i tillegg tar i bruk teknologi som allerede finnes, som for eksempel RFID-brikker og Blue Tooth på mobiltelefonen, så blir det ikke så dyrt å utvikle nye bruksområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det blir enklere å tilrettelegge når også andre enn de som er funksjonshemmet kan ha nytte av teknologien. For eksempel brukes RFID-brikker også innen offshore, helse og matsporing, forklarte Kjesrud.

Magnus Kjesrud jobber for IBM og er selv svaksynt. Foto: Andreas H. LundeMagnus Kjesrud jobber for IBM og er selv svaksynt. Foto: Andreas H. Lunde

- Den guidede Blue Tooth-turen her er også interessant for andre, ikke bare funksjonshemmede, la han til.

Lang vei å gå

Selv om det stadig utvikles nye teknologiske løsninger som gjør det lettere for mennesker med fysiske handikap å delta aktivt i samfunnet og arbeidslivet, så har vi en lang vei å gå, mener likestillingsministeren:

- Det er mange personer med nedsatt funksjonsevne som vil delta, men i mange tilfeller skjer det ikke, sa hun under åpningen av utstillingen.

«Lufta er for alle» på Norsk telemuseum, som holder til i samme bygg som Teknisk Museum, skal holde åpent i minst to år, og utstillingen vil utvides underveis.