Historisk i Oslo

ÅPNET: Både Jens Stoltenberg og Fabian Stang ønsket velkommen i Oslo rådhus. Foto: Scanpix.
ÅPNET: Både Jens Stoltenberg og Fabian Stang ønsket velkommen i Oslo rådhus. Foto: Scanpix.

<pMer enn 100 land er samlet i Oslo for historisk avtalesignering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO RÅDHUS (ABC Nyheter): Jens Stoltenberg ønsket høytidelig velkommen til det som vil bli en historisk dag for nedrusting verden over. Konvensjonen som skal signeres av mer enn 100 land som forplikter seg til å stanse bruk, produksjon og lagring av klasevåpen.

Like viktig er det løftet de 100 landene gir om å hjelpe de som har blitt rammet av våpnene opp gjennom årene. Nettopp dette poenget ble tatt opp av visestatsministeren av Laos, landet som er hardest rammet av klaseammunisjon i hele verden. Han benyttet anledningen til å minne signaturlandene om forpliktelsen Laos har, men ikke minst andre land, for å sørge for at sprenglegemene blir fjernet.

Utenriksministere fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Japan er samlet i Oslo, sammen med utsendinger fra Vatikanet, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og andre internasjonale aktører.

Verken USA, Russland, Pakistan, India eller Kina har sagt at de vil signere avtalen. Likevel mener internasjonale observatører at man allerede har sett effekten av konvensjonen etter krigshandlingene i Georgia og Sør-Ossetia i august. Både Russland og Georgia brukte klasevåpen, og ble kritisert kraftig for det av det internasjonale samfunnet.

Personvernpolicy