Gleder seg til samarbeid med Hillary

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på et mer samtalende USA. Foto: Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper på et mer samtalende USA. Foto: Scanpix

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser fram til å samarbeide med påtroppende kollega Hillary Clinton. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Sammen med de andre utenriksministrene i NATO tok Støre farvel med den avtroppende Condoleezza Rice på hennes siste møte i alliansen tirsdag.

Som «avskjedsgave» fikk imidlertid Rice ikke mye. Både hennes motstand mot å gjenoppta samtaler med Russland i alliansens regi og USAs iver etter å få Georgia og Ukraina inn i alliansen, måtte vike.

USAs interesser

Det var på forhånd ikke ventet at Rice ville sette hardt mot hardt, ettersom Bush-regimet er på vei ut, og alle venter på den nye amerikanske regjeringen. Men Støre har ikke altfor store forventninger til at selve den amerikanske NATO-politikken vil endres mye når Barack Obama og Hillary Clinton tar over.

-Jeg tror metodikken blir annerledes. I mange av sakene kommer de til å være langt mer engasjert i multilaterale kanaler. Men de skal først og fremst håndheve amerikanske interesser, understreker han.

Nye toner

Hillary Clinton har blant annet nominert både den ukrainske og den georgiske presidenten til Nobels fredspris, og Obama har ikke sagt noe som tyder på at han vil bremse den amerikanske utvidelsesiveren i NATO.

Når det gjelder forholdet til Russland, kan det imidlertid bli nye toner, tror Støre. Han har tro på at Obama i større grad enn Bush vil snakke med russerne om fortsettelsen av flere nedrustningsavtaler.

- Og den politikken som går ut på at man ikke snakker med parter vi er uenige med, den kommer til å være endret, fastslår han. (©NTB)

Personvernpolicy