Bilsalget stuper – Saab og Volvo holder pusten

Ansatte ved Saab og Volvo frykter det verste. Foto: Scanpix.
Ansatte ved Saab og Volvo frykter det verste. Foto: Scanpix.

<pSaabs og Volvos framtid står på spill når eierne i USA legger fram sine nye kriseplaner for kongressen tirsdag kveld. Samme dag la alle de tre store bilprodusentene fram bekmørke salgstall.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chrysler meldte tirsdag om en svikt i det amerikanske salget i november på hele 47 prosent. General Motors (GM) salgstall raste i samme periode med 41 prosent, mens Fords salgssvikt var på 31 prosent.

Saab-eieren GM og Volvo-eieren Ford vil sammen med Chrysler på ny prøve å overtale kongressmedlemmene til å støtte dem med en krisepakke. Pengene, til sammen 25 milliarder dollar, må tas fra USAs skattebetalere.

Da den amerikanske bilindustrien forsøkte seg i november, fikk den klar beskjed om å komme tilbake med et nytt forslag. Lederne måtte den gang reise hjem med halen mellom beina etter at dårlig forberedte krav ble tatt svært ille opp.

Ny strategi

De fikk blant annet beskjed om å legge fram planer om hvordan de har tenkt at de skal fortsette å være levedyktige i en situasjon der de rammes av sviktende salg, kredittørke og økonomiske krisetider. Og dessuten krav om at deler av produksjonen legges om til mindre og mer klimavennlige biler.

I over to uker nå har bilindustrien jobbet med sine strategiplaner, som ikke bare kan få store konsekvenser i USA, men trolig avgjørende effekt på bilindustrien i resten av verden – ikke minst i Trollhättan og Göteborg.

Det er klart at GM er langt verre ute finansielt enn konkurrenten Ford, og at Saabs fremtid derfor henger i en tynnere tråd enn Volvos.

Ford-plan

Ford gjorde det tirsdag kjent at deres omorganiseringsplan tar sikte på å gjenopprette lønnsomheten fra og med 2011 dersom Kongressen vedtar en nødfinansieringspakke på opp mot 9 milliarder dollar.

Ford har sammen med fabrikkens arbeidere laget et omfattende innsparingsprogram. Ford vil også investere 14 milliarder i ny teknologi og trappe opp satsingen på elbiler.

Selskapet vil dessuten selge sine fem jetfly, og hvis Ford får hjelpepakken fra Kongressen, sier toppsjef Alan Mulally at han vil jobbe for 1 dollar i året, som et tegn på tillit til at selskapets omstruktureringsplan vil fungere og redde framtiden for Ford.

Dersom den amerikanske bilindustrien ikke får den støtten de nå ber om, risikerer GM å gå konkurs alt ved årsskiftet. Chrysler kan raskt følge med på lasset, ifølge det amerikanske bilarbeiderforbundet UAW, som har mobilisert for å styrke eiernes krav overfor Kongressen.

Volvo stanser

Men selv om Saab trolig ligger dårligst an, er krisen svært konkret i Volvo også. En stadig synkende ordreinngang tvinger nå selskapet til å stanse produksjonen flere dager i desember.

Selskapet opplyser at det er den internasjonale finanskrisen som er årsaken til de glisne ordrebøkene, og det er særlig lastebilproduksjonen som rammes.

– Konsernets ordreinngang har sunket kraftig i et flertall av markedene vi opererer i, sier administrerende direktør Leif Johansson.

Konsernet ser seg derfor nødt til å stanse produksjonen flere dager i desember på grunn av den lave etterspørselen. (©NTB

Personvernpolicy