Støre fikk gjennomslag for Russland-samtaler

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i samtale med sin amerikanske kollega Condoleezza Rice under NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag. Foto: REUTERS/Thierry Roge/ SCANPIX
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i samtale med sin amerikanske kollega Condoleezza Rice under NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag. Foto: REUTERS/Thierry Roge/ SCANPIX

<pNATO vil ta opp igjen dialogen med Russland, men foreløpig ikke for fullt. Norge er likevel svært fornøyd med vedtaket.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans NATO-kolleger ga tirsdag klarsignal for at det såkalte NATO-Russland-rådet kan møtes igjen, om enn i uformell sammenheng, for å diskutere både spørsmål man er enige og uenige om.

– Det er fornuftig at vi i NATO nå er enige om at vi kan opprettholde et kritisk syn på det som skjedd i Georgia, men samtidig innse at det ikke er i NATOs interesse å kutte alle kontaktene vi har med Russland, sier Støre til NTB.

Norsk forslag

Støre foreslo i sitt innlegg tirsdag ettermiddag at ministrene burde gi generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer myndighet til å finne ut av mulighetene for å få i gang kontakten med russerne igjen. Det ble også resultatet.

– Jeg har fått et mandat for å se på hva slags politiske muligheter som kan komme på plass, sa Scheffer etter møtene tirsdag.

NATO-sjefen understreket samtidig at den nye tilnærmingen ikke betyr at NATO har lagt uoverensstemmelsene med Russland til side. NATO mener blant annet at vilkårene for fredsavtalen i Georgia ikke er oppfylt.

NATO kuttet de diplomatiske forbindelsene til Russland etter krigen i Georgia i august, som uttrykk for at det ikke lenger var «business as usual».

Uklare krav

Flere NATO-land, som USA, mente før møtet tirsdag at dette fortsatt burde være tilfellet, mens andre, som Tyskland og Norge, mente dialogen burde gjenopptas i en eller annen form.

Hva som skal til av innrømmelser fra Russlands side for at NATO også vil snakke med dem på ministernivå, er foreløpig uklart. Støre sier imidlertid det viktigste nå var å fjerne hinderet for at man i det hele tatt kunne tilnærme seg hverandre.

– Det er det vi har vært ute etter, for den kanalen har vært stengt. Samtidig ligger det ingen innrømmelse overfor Russland i dette, sier Støre.

Fortsatt MAP

Også den andre hete saken på møtet, prosessen fram mot et endelig medlemskap for Georgia og Ukraina, gikk slik Norge ville.

Møtet slo fast at veien til medlemskap går igjennom den såkalte Membership Action Plan (MAP), men at de to landene foreløpig ikke er klare for å bli tatt inn i denne siste forgården før et medlemskap.

Alle er enige om at de to landene har en lang rekke av reformer foran seg før medlemskap blir aktuelt. Men MAP-spørsmålet har helt siden toppmøtet i Bucuresti i april splittet NATO-leiren.

Tyskland, med Norge på laget, har ledet an med sin sterke skepsis til å gi MAP-status, mens USA har presset på. Et amerikansk forslag om å gå rundt MAP, for å fjerne det politisk betente spørsmålet, fikk ikke støtte blant ministrene.

– MAP er stedet. Det var det Norge mente fra begynnelsen av, sier Støre, som diskuterte saken på tomannshånd med den avtroppende amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice underveis.

Hillary neste

Rice fikk det tilsynelatende ikke som hun ville på sin siste opptreden i NATO-sammenheng.

Hun var likevel full av lovord for alliansen på sin avsluttende pressekonferanse.

– I dette øyeblikket vet jeg at denne alliansen ikke bare er i gode hender og en god tilstand, men at den også i framtiden vil fungere godt, sa Rice som nå takker av.

Ved neste korsvei er det hennes etterfølger Hillary Clinton som skal tale USAs sak i NATO, noe Støre ikke nødvendigvis mener vil bety store forandringer, selv om stilen kan være mer direkte og lyttende.

– Det blir spennende med en ny administrasjon, men i mange saker vil vi ikke se en radikal endring. De skal håndheve amerikanske interesser, sier Støre. (©NTB)

Personvernpolicy