Norges eldste er død

<pNorges eldste, Gunda Harangen, sovnet stille inn tirsdag 25. november, 109 år gammel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges eldste, Gunda Harangen, er død, 109 år gammel. Foto: Ståle Weseth/Laagendalsposten.Norges eldste, Gunda Harangen, er død, 109 år gammel. Foto: Ståle Weseth/Laagendalsposten.

– Det gikk stille og rolig. Det var alderen som krevde sitt. Hun hadde ingen smerter og ingen sykdom, sier nevøen Åge Lindtvedt til Laagendalsposten.

Hun har kunnet smykke seg med tittelen Norges eldste. Tirsdag 25. november sovnet hun stille inn på Hvittingfoss bo- og behandlingssenter.

Harangen har vært sengeliggende siden september. Laagendalsposten skriver at da de besøkte Gunda i enerommet på Hvittingfoss bo- og behandlingssenter sommeren 2006, fortalte hun avisens reporter at «aldersresepten» har vært et daglig glass konjakk og at hun ikke hadde hatt noen mann å slåss med.

Født i 1898

Gunda Harangen ble født 28. desember 1898. Om en snau måned ville hun fylt 110 år. Men dette jubileet var ikke noe hun hadde lyst til.

- Å nei, jeg vil ikke bli så gammel, svarte Gunda Harangen og ristet på hodet da Laagendalsposten stilte spørsmålet om planene for 110-års dagen.

Hun likte ikke å få oppmerksomhet om sin alder og var ikke noe glad i å bli tatt bilde av. Gunda hadde et godt humør og noe som var med helt til siste stund.

- Hun hadde humor og godt humør. Gunda var klar helt til det siste, sier nevøen Åge Lindtvedt.


Eldst av syv

Gunda var den eldste i en søskenflokk på syv, og tråkket barneskoene ved Hamremoen i Sandsvær. Laagendalsposten forteller at hun som konfirmant dro ut i arbeidslivet. Ferden gikk til Drammen og Oslo. Hun ble værende i hovedstaden også etter at hun gikk av med pensjon på 1960-tallet, men iveren etter å gjøre vendereis til hjemtraktene ulmet i kroppen. De siste årene bodde hun på Hvittingfoss bo- og omsorgssenter.

Gunda Harangen vil bisettes fra Efteløt kirke torsdag 11. desember. Det vil være minnesamvær på Efteløt Menighetshus etter bisettelsen.

Personvernpolicy